Visszatértek a Victoriei térre a tiltakozók: kevesebben, mérsékelt intenzitással, békésebb keretek között folytatják

Hírösszefoglaló 2018. augusztus 11., 22:30

Mintegy 25 ezren gyültek össze szombat este 22 óráig a bukaresti Victoriei téren, a demonstráció eddig nagyobb incidensek nélkül zajlott. Kormányellenes tüntetéseket tartanak az ország több más városában is.

Fotó: Agerpres

A fővárosban tiltakozók közül többen leültek a földre, háttal a Victoria-palotának, és a kormány lemondását követelik. Az emberek azt mondják, hogy ha ülnek az aszfalton, a csendőrök nem vádolhatják meg őket azzal, hogy erőszakot provokálnak.

A demonstrálók román, amerikai, brit, kanadai, belga és spanyol zászlókat lengetnek. A Victoriei tér körül csendőrök, rendőrök és rohammentősök vannak.

A demonstráció viszonylag békésen zajlik, bár egy adott pillanatban arcukat eltakaró fiatalok egy csoportja jelent meg a téren. Ketten közülük megpróbálták áttörni a csendőrök által felállított védőkorlátot, mire egyiküket kiemelték a tömegből, és bekísérték a rendőrségre.

Az eset közelében tartózkodó békés tiltakozók eltávolodtak az eltakart arcú fiatalokból álló csoporttól.

Kormányellenes tüntetések zajlanak az ország több más városában is. Nagyszebenben csaknem négyezren, Kolozsváron, Iaşi-ban és Nagybányán háromezren, Temesváron és Brassóban több mint kétezren vonultak utcára szombat este.