Az államfő felszólítása nyomán kivizsgálást indított az ügyészség a bukaresti incidensek ügyében

Krónika 2018. augusztus 11., 14:41

Hivatalból bűnügyi kivizsgálást indított a katonai ügyészség a péntek esti bukaresti tüntetésen történt incidensek, valamint a csendőrség közbelépése kapcsán – tájékoztat a legfőbb ügyészség.

Klaus Johannis brutalitással vádolja a csendőrséget Fotó: Presidency.ro

A közlemény értelmében a katonai ügyészek begyűjtik a kerületi rendőrkapitányságoktól a péntek este, illetve szombatra virradóra történtekkel kapcsolatban tett valamennyi feljelentést, és közös iktatószámmal regisztrálják ezeket.

Korábban a nap folyamán Klaus Iohannis államfő felkérte Augustin Lazăr legfőbb ügyészt, hogy haladéktalanul indítsanak kivizsgálást a csendőrség péntek esti közbelépésének módjával és körülményeivel kapcsolatban.

Az államelnöki hivatal tájékoztatása szerint az elnök azt kéri a legfőbb ügyésztől, vizsgálják ki a „közbelépések törvényességét”, azonosítsák mindazokat, akik részt vettek az erőszakos incidensekben, és állapítsák meg, milyen mértékben tehetők felelősekké a történtekért. Szombaton az államfő újabb közleményben ítélte el a karhatalom előző esti fellépését, a Győzelem téri erőszakhullámot, felszólítva Carmen Dan belügyminisztert, hogy vállalja a felelősséget a történtek miatt, és álljon elő részletes jelentéssel a rendvédelmi szervek beavatkozásáról. Az államelnöki hivatal közleményében Johannis felhívást intéz a rendfenntartó erőkhöz, hogy az elkövetkezőkben szigorúan tartsák magukat az eljárásokhoz, fellépésük ne legyen aránytalan, és ne veszélyeztessék az állampolgárok életét.

„Az állam intézményeinek, beleértve a csendőrséget is, elegendő erőforrása és tapasztalata van ahhoz, hogy elszigeteljék az agresszív elemeket, hogy a tegnap este történtekhez hasonlók többé ne forduljanak elő” – áll a közleményben, amelyben az elnök azt kéri Carmen Dan belügyminisztertől, vállalja fel a felelősséget a demonstráción történtek kezeléséért, illetve mutasson be egy jelentést arról, hogy „miként és főleg kinek a parancsára jártak el a csendőrök”.

Klaus Johannis újfent „irracionálisnak” nevezte a Viorica Dăncilă” vezette kormányt, amely szerinte a saját polgárai érdekeivel szemben cselekszik. „Felkérem a PSD azon tagjait, akik nem akarnak cinkosokká válni, hogy szabaduljanak meg ettől a kártékony vezetéstől, amely káoszba és zűrzavarba taszítja az országot” – szerepel az elnöki hivatal állásfoglalásában.

Péntek este Klaus Johannis Facebook-bejegyzésében azt írta, határozottan elítéli a csendőrségnek a bukaresti Victoriei téren tüntetőkkel szembeni „brutális közbelépését”. Rámutatott, „egy igazi demokráciában” mindenkinek jogában áll tüntetni, az erőszak azonban elfogadhatatlan, politikai nézetektől függetlenül.

"Határozottan elítélem a csendőrség brutális, a Victoria téren tüntetők többségének viselkedéséhez képest aránytalan közbelépését. Elítélendő megoldás erőszakkal kísérelni meg legyőzni az emberek akaratát" - fogalmaz bejegyzésében az elnök, aki szerint a belügyminiszternek mielőbb magyarázattal kell szolgálnia a történtek kapcsán.