Bukaresti tüntetés: hetven személy került kórházba – a csendőrség indokoltnak nevezte a határozott fellépést

Hírösszefoglaló 2018. augusztus 11., 14:39

Több mint 450 személy, köztük 35 csendőr szorult orvosi ellátásra a péntek este a bukaresti Victoria téri tüntetésen történt erőszakos incidensek nyomán - közölte egy szombati sajtótájékoztatón a Román Csendőrség szóvivője.

Erőszakba fulladt Fotó: facebook

Az incidensekben megsérült 452 személy közül 70-et vittek kórházba, köztük 11 csendőrt – tájékoztat az Agerpres hírügynökség a csendőrségi szóvivő nyilatkozatára utalva, aki hozzátette: „Köztük van brutálisan megvert kolléganőnk is, akit nyakigerinc-törés gyanújával szállítottak kórházba." Ugyanakkor

 a  szóvivő szerint a csendőrség péntek esti közbelépései teljes mértékben indokoltak voltak.

A bukaresti kormányellenes demonstráción történtekről beszélve  azt mondta, a csendőrség úgy szervezte meg csapatait, hogy bármilyen helyzetben,  „fokozatosan, a megnyilvánuló erőszak mértékével arányosan” tudjon fellépni. Válaszreakciót csak akkor adott, amikor a rendfenntartókat megtámadták. 

 Militaru úgy véli, előre kitervelt akciókkal álltak szemben, szerinte erre enged következtetni az, hogy a délutáni órákban, amikor még nem volt olyan népes a tömeg, hogy ne fért volna el a Victoriei téren, több demonstráló hirtelen kilépett a forgalmas útra, az autók közé, majd rögtön ezután megkísérelték áttörni a kormányépület köré vont kordonokat. 

Militaru hangsúlyozta, a médián és a közösségi médián keresztül is figyelmeztették a tüntetésen résztvevőket, hogy az első sorokban levők, akik a csendőrök és a rendbontásokat kezdeményező, agresszív demonstrálók között helyezkedtek el, nagy veszélynek vannak kitéve, hiszen hátulról állandó jelleggel tompa tárgyakat dobáltak előre, a csendőrök felé. 

Első körben könnygázt vetettek be a csendőrök, majd miután a rendbontások fokozódtak és gyakoribbakká váltak, a törvény által előírt három figyelmeztető fényjelzést követően elkezdődött a tér kiürítése

– magyarázta Militaru. 

Hozzátette, az erőszakos tömegoszlatásról szóló parancsot a főváros prefektusa adta ki 23 óra 11 perckor, miután a demonstrálók közül többen is rendkívül agresszívan léptek fel a rendfenntartókkal szemben. Ezt követően minden intézkedést meghoztak annak érdekében, hogy a jóhiszemű tüntetők, akik között számos nő és gyermek is volt, biztonságban elhagyhassák a teret.

Utólag bebizonyosodott, hogy az erőszakos tüntetők csoportja jól szervezett volt, és jól meghatározott céljuk volt: az, hogy káoszt okozzanak a Victoriei téren”

– mondta Militaru.

A szóvivő szerint 33 személyt állítottak elő a rendbontások nyomán, és eddig nyolc személy ellen indult eljárás.