Kalotaszentkirályon találkoznak a Szent Király Szövetség képviselői

Krónika 2018. augusztus 10., 17:31

A Kolozs megyei Kalotaszentkirályon találkoznak a hétvégén a Szent Istvánról elnevezett magyarországi, felvidéki és erdélyi települések vezetői és hagyományőrzői.

Kalotaszentkirály-Zentelke

Kalotaszentkirály másodszor látja vendégül 21 Kárpát-medencei település küldöttségét, csaknem 360 vendég fogadására, elszállásolására készülnek.

A polgármester tájékoztatása szerint a hasonló találkozók állandó programpontja a szövetséget alkotó települések polgármestereinek  közgyűlése. A mostani találkozó ünnepi jellege nem jelenti azt, hogy nem kerülnek szóba konkrét együttműködési ügyek is. Hozzátette: igyekeznek alacsonyabb szinten is szorosabbra fűzni a települések közötti kapcsolatokat. Néhány településsel csereüdültetésről, az iskolák közötti kapcsolatokól is sikerült az elmúlt időszakban egyeztetni.

A program keretében a települések képviselői emlékfasort ültetnek a Kalota patak partján.

A vendégeknek szombat délelőtt lehetőségük nyílik a székelyjói vízeséshez, a jósikafalvi (bélesi) víztározóhoz, illetve egyes kalotaszegi műemlék templomokhoz ellátogatni. Szombat délután a különböző települések hagyományőrző tánccsoportjai mutatkoznak be, este pedig a helyi iskola udvarán koncertezik a magyarországi Republic együttes. A koncertet tűzzsonglőrködés és tűzijáték zárja.

 Kalotaszentkirály legutóbb 2003-ban volt a találkozó házigazdája. Akkor a szövetség Szent István-mellszoborral ajándékozta meg a kalotaszegi települést. A szobrot egy évvel később avatták fel a település Szent Istvánról elnevezett parkjában.

A Szent Király Szövetség Magyarországi tagjai: Bakonyszentkirály, Kerkaszentkirály, Királyszent-istván, Porrogszentkirály, Rinya-szentkirály, Szabadszentkirály, Szentistván, Szentistvánbaksa, Szentkirály, Szentkirályszabadja, Szombathely-Szentkirály, Erdélyből: Csíkszentkirály, Kalotaszentkirály, Marosszentkirály, Sepsiszent-király, Székelyszentistván, Székelyszentkirály, valamint Felvidékről Királyfiakarcsa, Vágkirályfa, Sajószentkirály, Sajókirályi.
Kalotaszentkirályon egyébként számos hagyományőrző rendezvényt szerveznek, évente megrendezésre kerül az Örökségünk őrei találkozó, a Csipkebogyó-fesztivál illetve a népi mesterségek tábora.