Sértegetés miatt tett feljelentést az USR Maria Grapini EP képviselő ellen a diszkriminációellenes tanácsnál

Hírösszefoglaló 2018. augusztus 09., 21:48

Egy Facebook-bejegyzés miatt feljelentette a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) Maria Grapini európai parlamenti képviselőt az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál.

Maria Grapini

Az EP-képviselő szerdán a következő bejegyzést osztotta meg Facebook-oldalán az ország határain kívül élő román állampolgárok péntekre, Bukarestbe tervezett demonstrációja kapcsán:

Tájékoztatjuk a diaszpórában élőket, hogy az ostobasági díjat az USR székhelyén kell befizetni. Ostobasági igazolvány nélkül nem lehet részt venni a tüntetésen".

Az USR csütörtöki közleményében hangsúlyozza,

a külföldön élő román közösségek sértegetése bárki részéről minősíthetetlen gesztus, magas köztisztséget betöltő személy részéről pedig teljes mértékben elfogadhatatlan.

„Ion Iliescu 1990-ben csirkefogóknak nevezte az Egyetem téren tiltakozókat. 28 év telt el azóta, de néhány román politikus ugyanazt a nyelvezetet használja, főleg amikor bírálat éri őket. A Maria Grapiniéhoz hasonló elsiklásokat meg kell büntetni, ha azt akarjuk, hogy fejlődjön a társadalmunk" – idézi az USR közleménye az alakulat külföldön élőket tömörítő szervezetének elnökét, Emanuel Stoicát.

Az USR kéri a CNCD-től, hogy sürgősen vizsgálja meg a feljelentést és büntesse meg Maria Grapinit.