Hátrányosan érintheti a nőket az új nyugdíjtörvény: 30 százalékkal kevesebb pénzre számíthatnak, mint a férfiak

Hírösszefoglaló 2018. augusztus 09., 18:15

Diszkriminatív az új nyugdíjtörvény tervezete – nyilatkozta csütörtökön az Agerpres hírügynökségnek Bogdan Hossu. Az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség elnöke szerint a nők 30 százalékkal fognak kisebb nyugdíjat kapni, mint a férfiak.

Majdnem semmi, mínusz harminc százalék

„A konkrét szöveget még nem kaptuk kézhez, de abból, amit hallani lehet, több probléma is látszik. Először is, azáltal, hogy visszaosztanak a járulékfizetési idővel, a nők, akik kevesebb évet fizetnek járulékot, mint a férfiak, kisebb nyugdíjat fognak kapni. Ha ehhez még hozzászámítjuk azt a kedvezményként feltüntetett eljárást, miszerint azoknak a nőknek, akiknek három vagy annál több gyerekük van, a hozzájárulási időszakukat hat évvel lecsökkentik, akkor az ő nyugdíjuk nagyon alacsony lesz”– mutatott rá Hossu.

Számítása szerint ez oda vezet, hogy

a nőknek általában 15 százalékkal, de a többgyerekes anyáknak legalább 30 százalékkal lesz alacsonyabb nyugdíjuk, mint a férfiaknak.

Hossu szerint a törvényben valahol benne kellene lennie, hogy ezeket az éveket valamivel kompenzálják. „A második negatív megjegyzés, hogy a nyugdíjpont értékét teljesen leválasztják a gazdaságról és a bérekről. Tehát, ha a fizetések viszonylag gyors ütemben nőni fognak, a nyugdíjak értéke nem fog változni”– állítja a szakszervezeti bizalmi.

Emlékeztetett: jelenleg a nyugdíjpont az átlagfizetéssel és az inflációval együtt nő, a javasolt módosítások szerint azonban, ez csak az inflációval fog nőni.

Ez a leválasztás a nyugdíjak középtávú befagyasztását jelenti”

– hangsúlyozta Hossu.

Hozzátette: az aktív lakosságot képviselő nagy szakszervezeti szövetségek képviselőit egyáltalán nem vonták be a nyugdíjtörvény módosításának kidolgozásába.

Mindez a feketemunkát ösztönzi, mert az alkalmazottak nem fogják tudni, hogy milyen nyugdíjuk lesz a jövőben – szögezte le Bogdan Hossu.