„Nem lenne jó Johannis megerősödése” – Csoma Botond a hazaárulás vádjáról, a politikai együttélésből fakadó konfliktusokról

Rostás Szabolcs 2018. augusztus 09., 10:35

Butaságnak tartja Csoma Botond RMDSZ-es képviselő a Klaus Johannis ellen hazaárulás vádjával feljelentést fontolgató szociáldemokraták kezdeményezését.

Csoma Botond Fotó: RMDSZ

– Liviu Dragnea elnök bejelentése szerint büntetőjogi feljelentést fontolgat a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) Klaus Johannis elnök ellen hazaárulás vádjával. Mi a véleménye a kezdeményezésről, indokoltnak tartaná az államfő vád alá helyezését?

– Megmondom őszintén, nekem butaságnak tűnik ez a javaslat. Ugyanolyan butaságnak, mint amikor Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke korábban büntetőfeljelentést tett a miniszterelnök asszony ellen a Románia izraeli nagykövetségének Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetése kapcsán született memorandum miatt. Gyermeteg dolog volt politikai lépésre büntetőjogi eszközökkel válaszolni. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Bukarestben jelenleg politikai együttélésről van szó, bizonyos politikai színezete van a kormánynak, más színezetű az államfő. Ettől eltekintve politikai butaságnak, gyermeteg dolognak tartom, hogy büntető eszközökkel próbálják ellehetetleníteni egymást a felek.

– Ugyanakkor más eszközökhöz is folyamodnak, hiszen a kormány lefaragni készül az államelnöki hivatal költségvetéséből, amit Johannis – ha hihetünk Dragnea állításának – kiabálva kért számon Viorica Dăncilă miniszterelnökön. Hová fajulhat ön szerint a jobbközép államfő és a balliberális kormánykoalíció vezetőinek szembenállása?

– Ezek diskurzív elemek, és pontos következtetéseket nem tudok levonni ezek alapján, hogy meddig fajulhat a konfliktus. Nyilván nem tegnaptól vagy tegnapelőttől feszült a viszony a kormánykoalíció és az államfő között.

Adott pillanatban a kormánykoalíció szociáldemokrata része fontolgatta azt is, hogy felfüggesztik tisztségéből az államfőt, amikor Klaus Johannis azon gondolkodott, hogy végrehajtsa-e az alkotmánybíróság döntését, és leváltsa-e Laura Kövesit az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) éléről. Szerintem ez a lépés hülyeség lett volna, és ez volt az RMDSZ álláspontja is, mert a felfüggesztésből Johannis megerősödve került volna ki”

Ugyanúgy jártunk volna, mint 2007-ben vagy 2012-ben a Traian Băsescu akkori államfő leváltását célzó referendumok idején, az emberek ugyanis nem szavaztak volna Johannis leváltására, és az egész politikai cirkuszból utólag a jelenlegi elnök megerősödve került volna ki. Ezzel magyarázható, hogy Călin Popescu-Tăriceanu, a kisebbik koalíciós párt elnöke nem is értett egyet a felfüggesztéssel – figyelembe kell venni természetesen az ő politikai aspirációit is, hiszen államfőjelölt szeretne lenni –, amit inkább csak Dragneáék szorgalmaztak. Nem tudnám megmondani, hogy hová fog vezetni a mostani konfliktus, viszont egy esetleges felfüggesztést továbbra sem tartanék célszerűnek. Nyilván egy kohabitáció mindig feszültségekkel jár, ez tulajdonképpen annak a velejárója, amikor a kormánykoalíció bizonyos, az államfő pedig ettől eltérő politikai színezetet képvisel. Ha visszaemlékszünk, Băsescu államelnöki mandátuma és Tăriceanu miniszterelnöksége is ilyen viharos volt.

– És arról mi a véleménye, hogy Klaus Johannis az RMDSZ-szel és az erdélyi magyar közösséggel is szembement azáltal, hogy megtámadta az alkotmánybíróságon az anyanyelvhasználatot bővítő intézkedéseket tartalmazó közigazgatási törvénykönyvet?

– Johannis esetében engem sokkal inkább ez aggaszt, mégpedig az, ahogyan a közigazgatási kódexhez viszonyult.

A nyelvi jogok kapcsán olyan dolgokat is megtámadott, amelyek eddig is érvényben voltak a 215-ös közigazgatási törvény által. Tehát nemhogy gesztusokat nem tesz a kisebbségi származású államfő a magyar kisebbség felé, hanem tulajdonképpen ellenlépéseket tesz, és minden eszközzel próbálja visszaszorítani a kisebbségi jogokat”

A magyar közösség képviselőjeként ebben a momentumban engem inkább ez nyugtalanít az államfővel kapcsolatosan.

– Elképzelhetőnek tartja-e, hogy miután az államfő a magyar közösség szerzett jogait veszélyezteti, az RMDSZ módosíthat eddigi álláspontján, és egy idő után indokoltnak fogja tekinteni Klaus Johannis tisztségéből való felfüggesztését?

– Nem tudom, adott pillanatban mit dönthet az RMDSZ, de most legalábbis úgy gondolom, hogy a szövetségnek politikai szempontból nem lenne célszerű belemenni egy ilyen játékba. Még akkor is, ha Johannis az elmúlt időszakban eléggé evidens, nyilvánvaló lépéseket tett a kisebbségi jogok ellen, és nemcsak azok bővítése ellen, hanem meglévő jogokat is vissza szeretne nyesni, akkor sem lenne politikailag célszerű belemenni egy felfüggesztési eljárásba, mert

kevés az esélye annak, hogy a kiírandó népszavazáson a választópolgárok leváltanák az elnököt”

És amennyiben nem történik meg a leváltás, akkor az államfő megerősödve kerülne ki az egész politikai konfliktusból. Márpedig szerintem sem az RMDSZ-nek, sem a magyar közösségnek nem lenne jó hosszú távon, hogy Johannis politikailag megerősödjön, látván, miként viszonyul bizonyos kérdésekhez az utóbbi időben.

Tudorel Toader: nem az én dolgom

Az államfő esetleges vád alá helyezése nem a miniszter, hanem az ügyészek dolga – jelentette ki tegnap Tudorel Toader, az igazságügyi tárca vezetője. A minisztert újságírók arról kérdezték, mi az álláspontja arról, hogy a PSD hazaárulás vádjával feljelentést fontolgat Klaus Johannis államfő ellen. „Ez nem a miniszter, hanem az ügyészek dolga” – közölte Toader.