Előrelépést remélnek a váradiak: a VSK férfi vízilabdacsapata megkezdte a felkészülést a 2018–2019-es szezonra

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. augusztus 08., 12:29

Az építkezésre szánt tavalyi szezon után újfent országos bajnoki címért akar harcolni a Nagyváradi VSK férfi vízilabdacsapata. A felkészülést kedden elkezdő együttes edzője, Dorin Costrăș ösztönzőnek tartja a keretlétszám bővítését.

Hosszabb kispad: Costrăș 16-18 fős kerettel vágna neki Fotó: Facebook/Nagyváradi VSK

„A bajnoki címért akarunk harcolni a 2018–2019-es szezonban” – jelentette ki a Krónikának Dorin Costrăș, a Nagyváradi VSK felnőtt férfi vízilabdacsapatának vezetőedzője, akinek az irányítása mellett kedden délután megkezdték a felkészülést az új idényre.

Egyelőre még nem teljes a keret, hiszen a felnőttválogatottal Európa-bajnokságon szerepelt Gergelyfi Róbert tíz nap pihenőt kapott, mint ahogyan a hazai utánpótlás-válogatottba hívott két Körös-parti pólós is majd csak szeptember elején tér vissza a VSK-hoz. Nevek említése nélkül ugyanakkor az edző elárulta, hogy a már korábban bejelentett kapusváltáson – a szerb Gojko Pjietlovic helyére honfitársa, Stefan Zivojinovic érkezett – túlmenően más újdonságok is lesznek az együttesében, amelyhez a jövő héten légiósok is csatlakozhatnak.

Azt a klub már kedden bejelentette, hogy leigazolták a Barceloneta, a Trieste és a Mataro alakulataiban tapasztalatot szerző brazil válogatott Gustavo „Grummy” Guimaraest.

Bár mérkőzésenként csak 15 játékost nevezhet, Costrăș legalább 16-18 fős kerettel tervez, remélve, hogy az így kialakuló konkurencia pluszösztönzést ad majd tanítványainak.

Tavaly még lehetetlen küldetés volt az átalakult kerettel a bajnoki címért harcolni, de azóta tapasztaltabbak lettek a játékosok, és most szeretnénk egy lépést tenni előre és fej fej mellett harcolni a Steauával”

– ecsetelte.

Az elmúlt szezont ezüstéremmel záró váradi csapat a Bajnokok Ligája selejtezőire is benevezett, miközben a román bajnok Steaua szabadkártyával újfent főtáblás lesz a legrangosabb klubtornán. Costrăș szerint ezért sem lehet még tudni semmit a hazai pontvadászat 2018–2019-es kiírásáról, mivel az sokban függ a nemzetközi versenynaptártól. Tájékoztatása alapján várhatóan szeptember végére időzítik a szezonrajtot, a meccseket pedig megpróbálják majd összhangban szervezni az európai sorozatokkal.

A válogatott programja ezúttal nem lesz olyan feszes, mint tavaly volt. Érdeklődésünkre Costrăș rá is mutatott arra, hogy az idei Európa-bajnokságon elért 11. helyezés nem számít jó eredménynek, mivel a jövő évi világbajnokságra csak a kontinensviadal legjobb tíz együttese kvalifikált, selejtezők pedig nem lesznek.

Mi lemaradunk róla, ezért a perspektívák és a célok is olyanok lesznek, amilyenek így lehetnek: fejleszteni a válogatottat. Bár gyenge, tét nélküli mérkőzéseken ez nem egyszerű”

– jegyezte meg.

Hozzátette, nem szeretne senkit sem bírálni, de fájdalmasnak érzi, ahogyan a sportág egyre mélyebbre süllyed Romániában. „De reméljük, hogy túljutunk ezen a mélyponton” – mondta kitartó optimizmussal Costrăș.

A váradiak fő riválisa, a Steaua egyébként szintén megkezdte a felkészülést az új idényre. Hivatalos honlapjuk alapján augusztus 20-án Maroshévízre utaznak edzőtáborba, majd magyarországi, horvátországi és szerbiai felkészülési tornákon vesznek részt.