Közvita az új nyugdíjtörvényről

Hírösszefoglaló 2018. augusztus 07., 12:36

Csütörtökön bocsátják közvitára az új nyugdíjtörvényt – erősítette meg hétfő este a România tévében Lia Olguţa Vasilescu. A munkaügyi miniszter szerint az egyhónapos közvitát követően a jogszabály a kormány törvénykezdeményezéseként kerül majd a parlament elé.

Megígérik, megvitatják, megszámoljuk. Fotó: Gecse Noémi

„Az egy hónapos közvita alatt minden állampolgár módosító javaslatot terjeszthet be. Országszerte megbeszéléseket szervezünk a nyugdíjasok szervezeteivel. (...) Ezt követően láttamozzák a többi minisztériumok, majd a kormány törvénykezdeményezéseként kerül a parlamentbe vitára és jóváhagyásra" – részletezte a folyamatot Lia Olguţa Vasilescu.

A miniszter szerint a nyugdíjpont értéke 2019-ben 1.265 lejre nő, 2020-ban 1.775 lej, 2021-ben pedig 1.875 lej lesz az értéke. Ekkor vezetik be a referencia pont 75 lejes értékét (vpr), a nyugdíj összege a vpr és az összegyűjtött pontok számának szorzatából alakul ki. Véleménye szerint ez a módszer oda vezet, hogy aki több járulékot fizetett, nagyobb nyugdíjat kap.

Kifejtette: a nyugdíjtörvény bemutatása azért késett, mert "több tízezer" szimulációt végeztek el, hogy lássák, miként alakulnak a nyugdíjak a különböző helyzetekben.

Ahhoz, hogy valaki teljes nyugdíjban részesüljön, ahhoz legalább 65 évesnek kell lennie és legkevesebb 35 évig kellett fizetnie a nyugdíjjárulékot

– emlékeztetett a miniszter.

Hozzátette: a törvényben van egy olyan cikkely, amely kimondja: ha az újraszámolás során kisebb nyugdíj jön ki, mint a mostani, akkor továbbra is az aktuális nyugdíjat folyósítják.