Hazaárulás vádjával büntetőfeljelentésre készül a PSD Klaus Johannis elnök ellen

Krónika 2018. augusztus 05., 23:18

Büntetőjogi feljelentést fontolgat a kormányzó román Szociáldemokrata Párt (PSD) Klaus Johannis államfő ellen hazaárulás vádjával. A dokumentum már elkészült, de az alakulat még nem döntött a beterjesztéséről.

Liviu Dragnea (jobbra) szerint Klaus Johannis többször rárivallt Viorica Dăncilă kormányfőre Fotó: Antena 3

Minderről Liviu Dragnea, a párt elnöke beszélt vasárnap este az egyik bukaresti hírtelevíziónak adott interjúban. A képviselőház elnöki posztját is betöltő politikus úgy véli, számos körülmény miatt vádolható a jobbközép államfő hazaárulással.

„Johannis számos akciója kimeríti a hazaárulás fogalmát. Ezek az akciók kárt okoztak Romániának gazdasági, politikai, stratégiai szempontból. Nem szeretnék eljutni addig a pontig (a büntetőjogi feljelentésig – szerk. megj.), de nem lehetetlen” – jelentette ki Dragnea az Antena 3 stúdiójában.

A szociáldemokrata pártelnök az államfő „bűnei” közé sorolta azt, hogy Johannis azt firtatta, van-e a kormánynak pénze a nyugdíjak és a közszolgák bérének kifizetésére. Dragnea úgy véli, erre azonnal reagálnak a pénzpiacok, és befolyásolja a lej-euró árfolyamot is. A politikus azzal folytatta, hogy Johannis az alkotmányos rend megdöntésének felbujtásával vádolható, mivel „nem parlamenti eszközökkel” kívánja megbuktatni a kormányt.

A PSD elnöke a hírtelevíziónak adott interjúban arról is beszélt, hogy Klaus Johannis állítólag többször emelt hangon, kiabálva beszélt Viorica Dăncilă miniszterelnökkel. „Ezt tette többször is a költségvetés-kiegészítés miatt, azt üvöltözve a miniszterelnök asszonynak, hogy majd megmondja az amerikai külügyminisztériumnak és Brüsszelnek, hogy nincs pénze NATO-ülésre utazni” – jelentette ki Liviu Dragnea. 

Az alkotmány 96. cikkelye értelmében az államfő vád alá helyezését a képviselők és szenátorok egyszerű többségének kell kezdeményeznie, és késedelem nélkül Románia elnökének a tudomására hozzák, hogy magyarázatokat adhasson azokról a cselekményekről, amelyekkel vádolják. A parlament két házának együttes ülésén a képviselők és szenátorok legkevesebb kétharmadának szavazatára van szükség a büntetőjogi feljelentés megtételéhez hazaárulásért. A vád alá helyezés időpontjától a leváltás időpontjáig az államfő felfüggesztettnek számít. Az ítélkezés illetékessége a legfelsőbb bíróság hatásköre, az esetleges elítélő határozat véglegessé válásának időpontjától az elnök a jog szerint leváltottnak számít.

Mint ismeretes, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) májusban szintén hazaárulás vádjával tett büntetőjogi feljelentést a bukaresti legfőbb ügyészségnél Viorica Dăncilă ellen. A legnagyobb ellenzéki alakulat hazaárulással, államtitoksértéssel, Klaus Johannis szándékos félretájékoztatásával, illetve az államfő jogkörének elbitorlásával vádolja a kormányfőt. A PNL szerint azáltal követte el ezeket a bűnöket, hogy a kabinet az államfő tudta nélkül memorandumot fogadott el Románia izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetéséről, és a titkos dokumentumról a nyilvánosság előtt beszéltek.