„Irracionálisak, inkompetensek” – Johannis durván kitámadta a PSD-t és a Dăncilă-kormányt

Krónika 2018. augusztus 04., 12:20

Romániának irracionális és inkompetens kormánya van, amellyel szemben racionális alternatívát kell nyújtani – hangoztatta Klaus Johannis államfő a Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos tanácsának szombati ülésén.

Fotó: Presidency.ro

Az államfő – aki 2014. decemberi megválasztása óta először vesz részt az azt megelőzően általa vezetett alakulat vezetőségének ülésén – úgy vélekedett, Románia rendkívül kedvezőtlen helyzetben van, tisztségéből adódóan pedig egyáltalán nincs kedvére, hogy ezt kell mondania.

„A helyzet kedvezőtlen. Egyáltalán nincs kedvemre, hogy ezt kell mondanom, mert Románia államfője vagyok” – hangoztatta Johannis és hozzátette: reméli, hogy a liberálisok segítségével az ország a helyes útra tér. Az elnök úgy vélekedett, miközben a Szociáldemokrata Párt (PSD) „tejjel-mézzel folyó Kánaánt ígért”, több mint másfél éves kormányzása idején semmi sem valósult meg a vállalásaiból.

Közvélemény-kutatásokra hivatkozva Klaus Johannis megemlítette, hogy az ország lakosságának 80 százaléka úgy érzékeli, Romániában nem a helyes irányba tartanak a dolgok.

„Egy Dragnea nevezetű politikus és cinkostársai rátették a kezüket a kormányra és a parlamentre, hatalmukat pedig arra igyekeznek felhasználni, hogy megmeneküljenek az igazságszolgáltatás elől. Nem érdekli őket sem a gazdaság, sem az ország, sem a románok érdeke, ők mindössze a bűnvádi dossziéiktól akarnak szabadulni. Oda jutottunk, hogy a PSD-ellenes véleményüknek hangot adó polgárokat fényes nappal előállítja a rendőrség. Ilyesmire a kommunizmus sötét éveiben sem volt példa” – fogalmazott az államfő.

A minden bizonnyal a 2019-es államfőválasztás kampányának alaphangját megadó, gyújtó hangú beszédében Johannis elmondta, ő egy gyarapodó, európai és erős Romániáért folytat küzdelmet, továbbá annak érdekében, hogy korlátozza a balliberális kormányzás áldatlan következményeit. Közölte, a jelenlegi kormánykoalíció „irreális vezetési stílusa” nem folytatódhat tovább, racionális alternatívára van szükség, mindent meg kell tenni azért, hogy visszaállítsák a normalitást Romániában. Ehhez pedig szerinte arra van szükség, hogy a PNL erős, egységes párt legyen. „Azért harcolok, hogy megakadályozzam a PSD visszaéléseit, és felkérem önöket, cselekedjenek hasonlóképpen. Egyetlen dolgot kell tisztáznunk: velem tartanak ebben a küözdelemben?” – tette fel a kérdést Johannis, mire a PNL országos tanácsának tagjai tapsviharban törtek ki, és hosszasan „igeneltek”.