Egymillió dolgozó hiányzik a romániai munkaerőpiacról

MTI 2018. augusztus 03., 17:12

Romániában egymillió dolgozó hiányzik a munkaerőpiacról - jelentette ki pénteken Eugen Teodorovici pénzügyminiszter.

Mindegy, hogy kínaiak vagy thaiföldiek: kell a munkaerő Fotó: Pixabay

A miniszter emlékeztetett, akkor a Romániát keményen sújtó nemzetközi gazdasági válság hatására magas volt a munkanélküliség, indokolt volt a hazai munkaerő óvása, de azóta változott a helyzet. A miniszter szerint a privát szférában a munkáltatókra kell bízni a dolgozók bérének megállapítását a nem EU-tagállamból érkező külföldiek esetében is.

Az EU-n kívüli külföldi munkaerő alkalmazásának bátorítása céljából a miniszter minden olyan illeték eltörlésével egyetért, ami jelenleg a munkaerőköltséget terheli.

"Szakítani kell a könyvelői szemlélettel, arra kell gondolni, hogy nem baj, ha kiesik 100 lej a költségvetésből, helyette érkezhet 300 lej" – mondta a miniszter.

Rámutatott: a kormánynak lehetővé kell tenni, hogy külföldiek is jöhessenek dolgozni Romániába, amennyiben ezt akarják.

Hogy kínaiak-e vagy thaiföldiek, nem érdekel, a kormány köteles szakképzett munkaerőt biztosítani a munkáltatóknak"

- mondta a tárcavezető.

Júniusban 4,5 százalék volt a munkanélküliségi ráta Romániában, 404 ezerre becsülte a statisztikai intézet az állás nélküliek számát. Az elmúlt időszakban a vállalkozók a szakképzett munkaerő hiányára panaszkodtak, egyes cégek azért mondtak le a terjeszkedésről vagy egyéb fejlesztésekről, mert nem látták biztosítva az ehhez szükséges munkaerőt.

A román hatóságok az idén 4395 munkavállalói engedélyt bocsátottak ki a nem EU-tagállamból érkező külföldiek számára,

ebből többek között vietnámi több mint 1500, török 560, nepáli 350. Jelenleg több mint 17 ezer EU-n kívüli külföldi munkavállaló dolgozik Romániában, közülük a legtöbb török (több mint 3600), kínai(2120), moldovai(1780). Legtöbben a vendéglátóiparban, hajóépítésben, ruha nagybani kereskedelemben és építőiparban dolgoznak.