Rendőrségi túlbuzgóság: lezárják az eljárást a PSD-t gyalázó rendszámtábla ügyében

Krónika 2018. augusztus 03., 15:21

A román közlekedésrendészet pénteken bejelentette, javasolni fogja az eljárás megszüntetését annak a férfinak az ügyében, aki Svédországban készíttetett, a Szociáldemokrata Pártot (PSD) gyalázó személyre szabott rendszámtáblával látta el gépkocsiját.

Fotó: Facebook

A hatóság az Agerpres hírügynökséggel közölte, hogy a nemzetközi rendőrségi együttműködés értelmében a román rendőrség át fogja adni a svéd hatóságoknak a személyre szabott, trágár kifejezést tartalmazó rendszámtáblákat, amelyeket 2018. július 31-én tartott vissza, ugyanis ezeket bevonta a kibocsátójuk. Ugyanakkor a bukaresti rendőrség közlekedésrendészeti osztálya javasolni fogja az ügyben illetékes ügyészségnek az eljárás megszüntetését.

A rendőrség arról is tájékoztatott, hogy a kérdéses személygépkocsival csak abban az esetben lehet közlekedni, ha arra az eredeti rendszámtáblákat szerelik fel.

A közlekedésrendészet hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy Răzvan Ştefănescu ellen büntetőjogi eljárás indult a büntető törvénykönyv 334-es cikkelyének negyedik bekezdése alapján, amely leszögezi: aki közúton olyan gépjárművet vezet vagy pótkocsit vontat, amelynek rendszámtábláit vagy nyilvántartási számtábláit visszavonták, illetve olyan, más államban bejegyzett járművet, amely nem rendelkezik közlekedési joggal Románia területén, 6 hónaptól 2 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbírsággal büntetendő.

Ioan Buda országos rendőrfőparancsnok szerdán úgy nyilatkozott, hogy Răzvan Ştefănescu a rendszámtáblákat tekintve legálisan lépett Románia területére, a szükséges dokumentumok felmutatásával. „Az más kérdés, hogy az a rendszámtábla erkölcstelen és vulgáris” – mondta Buda. Hozzátette ugyanakkor: a svéd hatóságok közölték a román rendőrséggel, hogy a személyre szabott rendszámtáblák csak Svédország területén érvényesek. A hatóság hétfő hajnalban Bukarestben állította meg a már két hete Romániában közlekedő, Svédországban élő férfit, majd bevonta jogosítványát és lefoglalta a hétbetűs egyedi forgalmi rendszámot. Ştefănescu Svédországban a román balliberális kormány tevékenysége iránti elégedetlensége miatt igényelt „MUIEPSD” (szabad fordításban „szopsz PSD”) feliratú rendszámot.

Erről egyébként Svédország bukaresti nagykövetsége előbb azt közölte, hogy nem csak a skandináv ország, hanem Európa bármelyik országában érvényes, később viszont a stockholmi közlekedési hatóság bevonta a rendszámot, mondván: nem támogatják a valamely országban sértő betűkombináció forgalomba helyezését.