Fesztiváldübörgés Kolozsvár szívében: több mint kétszáz előadóművész lép fel az Untoldon

Bede Laura 2018. augusztus 02., 18:55

Csütörtök délben – húszperces késéssel – megnyitotta kapuit az ország legnagyobb fesztiválja, az Untold. A negyedik alkalommal Kolozsváron szervezett, négynapos elektronikus zenei rendezvényre 350 ezer résztvevőt várnak 75 országból.

Fotó: Bede Laura

Türelmetlen, kíváncsi és bulizni vágyó tömeg gyűlt össze a kolozsvári Sétatéren csütörtök délben: mindenki arra várt, hogy elsőként lépjen be az elektronikus zene birodalmába.

Míg az érkező fiatalok a jegyeiket és bérleteiket a belépéshez szükséges karszalagra váltották, a szervezők az utolsó simításokat végezték, majd tizenkét óra húsz perckor megnyitották a 4. Untold fesztivál kapuit.

A bejáratnál a fémdetektoros ellenőrzés után a táska méretét és tartalmát is szemügyre vették. A kapuknál a repülőtereken használatos csomagmérő eszközöket helyeztek el, és a résztvevők nem léphetnek be a helyszínre nagy méretű bőröndökkel vagy hátizsákokkal, csupán 21 cm × 29 cm (A4-es) méretű táskával.

Továbbá a fesztivál területére tilos bevinni drogokat, üvegeket, lézereket, sprayeket, késeket, fegyvereket, pirotechnikai eszközöket, ételt, italt, háziállatokat, esernyőket (esőkabáttal lehet helyettesíteni), gyúlékony vagy robbanóanyagokat, professzionális fényképező és videófelszereléseket, beleértve az DSLR-típusú fényképezőgépeket, bármilyen más tárgyat, amely sérülést okozhat. A rendezvény területére bevihetők életmentő gyógyszerek, inzulin, asztmára spray, napi gyógyszeradag, de az érintett személyeknek be kell mutatniuk az orvosi igazolást vagy más iratot, amely előírja ezek használatát.

Fotó: Bede Laura

Exkluzív koncert, visszatérő vendégek

A szigorú szabályzat betartása után ellazulhatnak a fesztiválozók, ugyanis a bejárati kapukat átlépve,

a Kolozsvár Arénában és környékén összesen 10 színpadon 250 előadóművész fergeteges produkciója várja őket.

A szervezők a nagy népszerűségnek örvendő, visszatérő vendégeken kívül minden évben új nevekkel egészítik ki a fellépők listáját. Idén a fesztivál talán legnagyobb húzóneve a Black Eyed Peas, ugyanis az Untold az egyedüli európai fesztivál, mely idén meg tudta győzni az amerikai hiphop- és popegyüttest, hogy fellépjen a rajongói előtt. A jelenleg már csak háromtagú zenekar – will.i.am, Apl.De.Ap és Taboo, ugyanis Fergie 2017-ben kilépett a csapatból – vasárnap, a fesztivál zárónapján lép színpadra rendkívüli műsorral. De még előtte olyan énekesek és lemezlovasok szórakoztatják a résztvevőket mint Jason Derulo, Kygo, Tiesto, The Prodigy, Steve Aoki, Dimitri Vegas & Like Mike, Armin Van Buuren, Paul Kalkbrenner, Fedde Le Grand.

Fotó: Bede Laura

Biztonságos fesztiválkörnyezet

A szervezők szerkesztőségünkhöz eljutatott közleménye alapján az idei rendezvényre összesen 350 000 résztvevőt várnak 75 országból. A hatalmas tömeg felhőtlen, biztonságos környezetben való szórakozásáért többek között 500 csendőr, 450 rendőr, 120 tűzoltó és 60 egészségügyi alkalmazott felel.

A szervezők tájékoztatása szerint az 1800-at is meghaladja a felügyelők száma, és további 700 magánbiztonsági ügynök lesz jelen. Emellett több mint 70 térfigyelő kamerát szereltek fel a fesztivál helyszínén, hogy kiszűrjék és azonosítsák a kihágásokat vagy a bűncselekményeket elkövető személyeket. A fesztivál idején 17 és 1 óra között ingyenes szállítást biztosítanak azon I-es fokú súlyos fogyatékkal élő személyek számára, akik bejelentkeztek, és akiket elfogadtak a szervezők. Az ingyenes szállításhoz telefonos előjegyzés szükséges.

Töretlen népszerűségű fesztivál

Az Untold 2015-ben besöpörte a legjobb nagy fesztiválnak járó elismerést (Best Major Festival), 2016-ban pedig első ízben nyert romániai rendezvény nagydíjat az európai fesztiváldíjak (European Festival Awards) versenyében. Utóbbi megmérettetésen a fesztiválipar szakembereit és a rendezvények szervezőit kreativitásukért és erőfeszítéseikért díjazzák. Az Untold zenei fesztivált negyedik alkalommal szervezik meg a kincses városban, az előző kiadások nagyon sikeresek voltak, százezres tömegeket vonzottak a  Kolozsvár Arénába.