Drágult a földgáz, holott csökkenést ígért a kormány

Rostás Szabolcs 2018. augusztus 02., 12:04

Bár a román kormány nemrég kilátásba helyezte a földgáz árának csökkentését, az intézkedés egyhamar biztosan nem következik be, sőt az energiahordozó szerdán éppenséggel megdrágult.

Felsrófolják. Tavaly április óta a lakossági földgáz ára 29,5 százalékkal emelkedett, a drágulás pedig jövő márciusig elérheti a 33,75 százalékot

Az országos energiaár-szabályozó hatóság (ANRE) tájékoztatása szerint augusztus elsejétől 5,83 százalékkal emelkedett a lakossági földgáz ára; az intézmény vezetőtanácsa két héttel ezelőtt hagyta jóvá a drágulást. Az ANRE szerint a gázszolgáltató társaságoktól érkezett igényt, valamint a végleges árban tükröződő költségek „aprólékos elemzését” figyelembe véve bólintottak rá az áremelésre.

Hivatkozik ugyanakkor a hatóság arra is, hogy Romániában tavaly áprilisban liberalizálták a belföldi kitermelésű földgáz árát. Az azóta eltelt tizenhat hónap alatt különben a szolgáltatók már negyedik alkalommal emeltek árat, ezért a bukaresti kormány nemrég meglebegtette, hogy ismét be akarja vezetni a gáz árának szabályozását.

Az Eugen Teodorovici pénzügyminiszter által bejelentett intézkedés szerint 2021. június 30-áig megawattóránként 55 lejben határoznák meg a hazai gáz értékesítési árának felső határát.

A tárcavezető szerint azért van erre szükség, mert a román gázpiacon „nincs igazi verseny”, a romániai földgáz 95 százalékát kitermelő két legnagyobb vállalat felváltva emeli árait a tavalyi árliberalizáció óta.

Az árszabályozást visszahozó kormányhatározat tervezetének indoklása szerint tavaly április óta a lakossági földgáz ára 29,5 százalékkal emelkedett, a drágulás pedig jövő márciusig elérheti a 33,75 százalékot.

Az árképzés egyik összetevőjeként a belföldi kitermelésű gáz ára megawattóránként a tavaly áprilisi 70,93 lejről mostanig 77,72 lejre emelkedett. A bukaresti pénzügyminisztérium azzal számol, hogy jövő márciusig a hazai gáz ára 80,25-re, míg az import gáz ára 94,58 lejre emelkedik. Július végén aztán a pénzügyi tárca visszavonta javaslatát, túl sok indoklást viszont nem fűztek az árszabályozásról való lemondáshoz. Eugen Teodorovici mindössze annyit nyilatkozott újságíróknak, hogy a témára akkor térnek vissza, amikor „mindenki felkészült lesz rá”.