Világzenei kavalkád a mérai csűrfesztiválon: tartalmas nappali programokkal és különleges koncertekkel készülnek

Bede Laura 2018. augusztus 02., 13:09

Három kontinens zenészei lépnek fel a harmadik alkalommal rendezendő, csütörtökön kezdődő és vasárnapig tartó mérai világzenei csűrfesztiválon.

Világzene a csűrből Fotó: Bethlendi Tamás

Tizenhat fellépő, öt ország, négy porta, három kontinens – számokban így lehetne leírni a 3. mérai világzenei csűrfesztivált, viszont a zenei műfajok kavalkádja és az előadóművészek története sokkal vonzóbb lehet a látogatók számára.

A szervezők már első nap különleges együttesekkel „csalogatnak” a Kolozsvártól csupán 13 kilométerre levő Mérába. Csütörtökön a szászcsávási Nadara cigányzenekar az erdélyi népzenét népszerűsíti, a magyarországi Putripop pedig könnyed szövegvilágú hegedű- és énekcentrikus folklórral, táncház és erdélyi cigányzene ötvözetével várja a fesztiválozókat.

Az estét a szintén magyarországi Ferenczi György és a Rackajam zárja. A formáció fúziós zenét játszik, amelyben fontos szerepet tölt be a magyar népzene, a rhytm & blues, a funky, a reggae, a hiphop és a groove.

Szombaton színpadra lép a rhytm & blues műfajt képviselő kolozsvári Nightlosers együttes, valamint a magyarországi világzene egyik jelentős képviselője, a Besh o droM zenekar, amely balkáni és román cigány, illetve közel-keleti tradicionális zenét ötvöz magyar zenével, de játszik sajátos feldolgozásban is, összeolvasztva különböző zenei stílusokat.

A nemzetközi együttesek sorát bővíti a chilei deRuts: az együttes minden tagja különböző országból és kulturális környezetből jön. Ami összehozza őket, az éppen maga a világzene és a gondolat, amelyet a világzene szó magában rejt.

Vasárnap is dél- és észak-amerikai ritmusokra bulizhatnak a fesztiválozók. Az Egyesült Államokból érkező Laura Lackey’s Rhythm Revue a swing, jazz, blues és gospel sajátosságait ötvözi. Színpadra lép a tavalyról jól ismert mexikói Guajiro Calentano, amely a son calentano és afro-guerrerense stílust kolumbiai, francia, spanyol, brazil, guadalupei elemekkel gazdagítja. Fellép a marosszéki Eztán folkfúziós zenekar és az estét a magyarországi Oláh Gipsy Beats zárja, melynek zenéje egyszerre hagyományos és modern. A kórus hét férfi és két női tagjának hangzását a hagyományos kanna, kanál, gitár mellett a főként a balkáni zenékből ismert rézfúvó­sok, akkordion, basszusgitár, dob, és percussion hangszerek egészítik ki.

Az autentikus kalotaszegi hangok kedvelőinek szól a pénteki programkínálat, mivel ekkor kerül sor a Fölszállott a páva gálaműsorra, valamint színpadra lép a máramarosi Grupul Iza és a magyarországi Fonó zenekar, amely Európa és a világ számos, híres koncerttermeiben zenélt már, azonban, a legemlékezetesebb fellépéseik Erdély, Moldva és Magyarország apró falvaiban voltak.

A zenekar tagjai rendszeresen gyűjtenek zenét a Kárpát-medencében. Ezt a sokszínű hagyományt mutatják meg a csillagos mérai éjszakán.

Természetesen minden este összegyűlnek a csűrben Kalotaszeg, Szászcsávás és Palatka legjobb muzsikusai, hogy hajnalig húzzák a talpalávalót a táncolni vágyóknak a tőlük megszokott virtuozitással és energiával. A táncházak házigazdája a budapesti Erdőfű zenekar, amelynek két prímása a tavalyi mérai csűrfesztiválon szervezett I. kalotaszegi prímásverseny első, illetve harmadik helyezettje lett.

A szervezők a nappali programkínálattal is igyekeztek minden korosztályt megszólítani. A gyerekeket mindennap este 6-ig kézműves foglalkozásokkal, zenével, tánccal, énekkel, mesemondással, várják. Szombat délután pedig Bognár Szilvia családi koncerttel örvendezteti meg a kicsiket. A felnőttek közben beszélgetéseken, filmvetítéseken vehetnek részt. Kallós Zoltán néprajzkutató személyének és munkásságának a Balladák filmje – Kallós Zoltán nyomában című film 1. részének levetítésével és a közeli barátokkal, rokonokkal, munkatársakkal való beszélgetéssel állítanak emléket a szervezők.

A fesztiválhelyszínt idén is a KOHOO csapata építi a tőle megszokott kreativitással és igényességgel. A Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) pedig önkéntesekkel szolgál annak érdekében, hogy a rendezvény kellemesebb legyen minden résztvevő számára.

A fesztivál idején a Kolozsvári Állami Magyar Operától és a Kisállomástól indulnak különjáratok Mérára, ahonnan napközben és éjszaka is vissza lehet jönni a kincses városba – a jegy ára mindössze 5 lej, a buszok menetrendje pedig elérhető a rendezvény honlapján vagy Facebook-oldalán.

A helyszínen a napijegy ára 39 lej, háromnapos bérletet 89 lejért, fesztiválbérletet 119 lejért lehet váltani.