Egészséges hozzáállás: Sorina Pintea összegezte féléves miniszteri mandátuma sikereit és kudarcait

Hírösszefoglaló 2018. augusztus 01., 22:50

Elégedetlenségének adott hangot Soina Pintea egészségügyi miniszter azzal kapcsolatban, hogy mandátumának első hat hónapja alatt nem sikerült újjászervezni az Országos Szervátültetési Ügynökséget.

Sorina Pintea (archív felvétel) Fotó: Cotidianul.ro

Az egészségügyi miniszter mandátumának első félévét értékelte ki szerdán. Az Agerpres szerint kifejtette, sok téren előrelépést tett az általa vezetett intézmény, de azt például kudarcként könyveli el, hogy nem sikerült gyors ütemben átszervezni az Országos Szervátültetési Ügynökséget. Erre vonatkozóan egyébként két héten belül jelentést szövegez meg, és törvénytervezetet dolgoz ki a tárca, „hogy az emberek visszanyerjék a bizalmukat, mert nem lehet szervátültetést végezni szervdonáció nélkül”.

Szintén elégedetlenséggel tölti el, hogy nem sikerült rábírnia a kórházmenedzsereket, hogy biztosítsák a kórházak folyamatos és gördülékeny gyógyszerellátását.

Sikerek között említette, hogy európai alapokból 150 járóbeteg-ellátót fognak felújítani, és 37 projektet nyújtottak be sürgősségi osztályok felújítására. Elfogadták a törvényi keretet az integrált közösségi központok kibővítésére vagy építésére, amelyekre egyenként 100 ezer eurót fordítanak.

A Világbank finanszírozásával nyolc mobil méhnyakrák-szűrő felszerelést vásárolt a minisztérium, 63 kórháznak pedig az intenzív terápiás részlegét látták el új berendezésekkel.

Ezen kívül komputertomográfokat, mágnesesrezonancia-készülékeket szerzett be a minisztérium. Az égési sérüléseket szenvedett páciensek számára Temesváron, Marosvásárhelyen és Bukarestben felépítendő kórházak tervezőivel részben már aláírták, részben folyamatban van a szerződések aláírása – sorolta a miniszter.

A krónikus betegségek megelőzésére európai uniós támogatással indítottak programokat, összesen 180 millió euró értékben. Sorina Pintea hozzátette: az egészségügyi alkalmazottak jelentős béremelkedésben részesültek az elmúlt időszakban, és a rendszerben senkinek nem fog a februári szint alá csökkenni a jövedelme.

Nem „kelendőek” a tetravalens oltások

Nyolcvanezer adag tetravalens oltás van raktáron, ezek érvényessége azonban szeptemberben le fog járni – közölte szerdán Sorina Pintea egészségügyi miniszter. A tetravalens oltásoknál 90 000 gyermek van nyilvántartásba véve. Az oltások az országban vannak, 80 000 adag ebben a pillanatban. Nem olthatja be az egészségügyi miniszter a gyerekeket, tehát felvettem a kapcsolatot a háziorvosok egyesületének képviselőivel, és megkértem őket, érdeklődjék meg kollégáiktól, hogy miért nem adták be az oltásokat. Mert önök is nagyon jól tudják, ha hiány van egy oltásból, rögtön közöljük a sajtóval, hogy nincs oltásunk. De most van. A gyerekek szerepelnek a nyilvántartásban, van 80 000 oltóanyag raktáron, ami szeptemberben le fog járni” – nyomatékosította Pintea.