Megbírságolták a székelyföldi fiatalokat diszkrimináló temesvári kórházat

Bíró Blanka 2018. július 31., 18:41

Pénzbírságot szabott ki az Országos Diszkriminációellenes Tanács és megállapította, hogy hátrányos megkülönböztetés történt a temesvári Pius Brînzeu Megyei Sürgősségi Kórházban a három kézdivásárhelyi sportoló esetében.

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay.com

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat keddi közleményében arról tájékoztat, hogy a diszkriminációellenes tanács július eleji döntése értelmében 2000 lejre bírságolta az egészségügyi intézményt, az ügyben érintett orvosnőt figyelmeztetésben részesítette, a kórházat pedig felszólította, hogy léptessék életbe a 2003/43-as törvény vonatkozó előírásait.

A jogszabály értelmében a páciensnek joga van megtudni az egészségügyi állapotával kapcsolatos információkat, a vizsgálat eredményét, valamint az esettel járó potenciális veszélyeket és kockázatokat.

Ugyanakkor a fent említett információkat tisztelettudóan kell a pácienssel közölni, a lehető legközérthetőbben, és abban az esetben, ha a beteg nem beszéli a román nyelvet, anyanyelvén kell ezt megtenni, vagy olyan nyelven, amit ért.

Amint arról beszámoltunk, februárban Farkas Alpár kézdivásárhelyi edző jelezte, hogy a Nagy Mózes iskolás sportklub U14-es női kosárlabdacsapatának egyik játékosát a temesvári kórház vizsgálatot végző kardiológusa megalázta, kifogásolva, hogy a 12 éves lány nem beszél románul. A kórlapra is ráírta: az a gyerek, aki nem beszél románul, ne utazzon a csapattal. Később a sportorvos is megjegyzést tett a kislányok romántudására. Az edző szerint a megaláztatások a szállodában is folytatódtak, ahol szintén számon kérték, miért nem beszélnek folyékonyan románul a játékosok.

Akkor a temesvári kórház érintett orvosa a Krónikának cáfolta, hogy megalázta a székelyföldi lányokat a hiányos románnyelv-tudásuk miatt. Dr. Livia Popescu lapunknak azt mondta, a kosárlabdázók kézdivásárhelyi edzője tévesen értelmezte a történteket, a kórtörténetekről érdeklődtek, nem érdekelte őket, mennyire tudnak románul, igyekeztek megvizsgálni őket, hogy részt vehessenek a bajnokságban. A küldőpapír hátoldalára pedig azt írta: „olyan gyermek, aki nem beszél románul, nem lehet információt beszerezni róla”.

Az eset után a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat kért jogorvoslatot. Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője most kifejtette, a büntetést kis összegnek tartja, ám üdvözli a döntést, amely kimondja, hogy a sportolókat hátrányos megkülönböztetés érte.