Évente 150 ezer gépkocsit állítanak elő az egymilliárd euróból épülő debreceni BMW-gyárban

Krónika 2018. július 31., 13:22

Gyárat épít a BMW német autógyártó vállalat Debrecenben – jelentette be tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.

A tárcavezető elmondta: a város melletti 400 hektáros területen a legmodernebb autóipari gyártási technológiákkal, egy gyártósoron állítanak elő hagyományos és elektromos meghajtású autókat. A miniszter elmondta, a gyár kapacitása évente 150 ezer autó gyártására elegendő.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a beruházás értéke meghaladja az egymilliárd eurót, és már az elején több mint ezer munkahely jön létre.

Kifejtette: a gyár helyszínének kinézett terület a jövő év második felére kerül a BMW tulajdonába, és jövőre már megkezdik a munkaerő toborzását. „A beruházás hozzájárul Magyarország versenyképességéhez és tovább erősíti a magyar-német gazdasági kapcsolatokat” – idézte az MTI Szijjártót. A külügyminiszter kitért rá: a világgazdaságban olyan gyors és mély változások zajlanak, hogy modern kori ipari forradalomról lehet beszélni, ahol az új technológiák folyamatosan változtatják meg a siker kritériumait.

„Ebben az új korszakban a vállalatok versenyben állnak az új technológiák alkalmazásáért, az országok pedig a beruházásokért” – magyarázta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter úgy látja, amikor Magyarország benevezett ebbe a versenybe, komoly érveket tudott felsorakoztatni az ország mellett, így az alacsony adókat, a rugalmas munkaerő-szabályozást, a duális szakképzést és a színvonalas informatikai, műszaki képzéseket. A céggel 14 hónapja tárgyalnak, a BMW több európai várost is megvizsgált lehetséges helyszínként – közölte Szijjártó Péter; úgy tudni a kiszemelt országok között Románia is szerepelt. Magyarországon már eddig is a GDP több mint tíz százalékát, továbbá az export több mint 20 százalékát adta az autóipar, amelynek eddigi zászlóshajói a győri Audi-gyár és a kecskeméti Mercedes-üzem.

A BMW jelenleg 14 országban működtet 30 gyártóüzemet, tavaly 2,463 millió autót értékesített világszerte, 4,1 százalékkal többet, mint 2016-ban. 2017 végén az autóipari óriás 130 ezer alkalmazottat foglalkoztatott világszerte, 4,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A BMW csoport értékesítési árbevétele tavaly 98,7 milliárd euró volt az előző évi 94,2 milliárd euró után. Az adó- és kamatfizetés előtti (EBIT) eredmény 9,880 milliárd euróra emelkedett 9,386 milliárd euróról. Nettó nyeresége 8,7 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbi 6,9 milliárd euróról.