Hétfő estétől lehet közlekedni a Tordát Szászsebessel összekötő új autópálya-szakaszon

Krónika 2018. július 30., 21:45

Csaknem 30 kilométer hosszú új autópálya-szakaszt nyitottak meg a forgalom előtt hétfőn este a román hatóságok, az út Tordát Nagyenyeddel köti össze.

Fotó: Pro Infrastruktúra Egyesület

Az új, mintegy 30 kilométeres szakasz az észak-erdélyi és a dél-erdélyi autópályát összekötő Torda és Szászsebes közötti mintegy 70 kilométeres autópálya része. Az MTI tájékoztatása szerint a munkálatok négy évvel ezelőtt kezdődtek, és egyelőre kevesebb, mint a fele épült meg.

A közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR) közleménye szerint hétfőn 19 óra tíz perckor a Torda-Szászsebes autópálya 3-ik és 4-ik szakaszát adták át a forgalomnak, az első két szakasz egyelőre mintegy 50 százalékban készült el.

Ennek ellenére a mintegy 30 kilométeres szakaszra a fel- és a lehajtás lehetőségét megoldották, így átadhatták a forgalomnak.

Fotó: Pro Infrastruktúra Egyesület

Ez a szakasz Szászsebest, Gyulafehérvárt, Tövist, Nagyenyedet és Tordát köti majd össze. Az észak-erdélyi autópályából egyelőre a Kolozsvár kikerülésére alkalmas, Gyalu és Torda közötti szakasz épült meg. Az európai uniós pénzekből finanszírozott, Nagyszeben és Nagylak között haladó dél-erdélyi autópálya már szinte teljes egészében elkészült, Lugos és Déva között hiányzik egy rész.

A Torda és Szászsebes közötti autópályát a román hatóságok utólag engedélyeztették Brüsszellel, hogy azt is uniós pénzekből építsék meg, ugyanis összeköttetést teremt az Erdélyt majd átszelő két autópálya között. A 30 kilométer út a román autópálya-kezelő társaság közlése szerint összesen 890 millió lejbe került.