Ludovic Orban állásfoglalásra szólítja a román kormányt Orbán Viktor tusványosi nyilatkozataival kapcsolatban

Krónika 2018. július 30., 21:28

Elítéli a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) Orbán Viktor miniszterelnök Románia centenáriumával kapcsolatban tett kijelentéseit, és felszólítja a román kormányt, hogy foglaljon hivatalosan állást az ügyben – mondta hétfőn Ludovic Orban PNL-elnök.

Fotó: Facebook/Partidul Naţional Liberal

„A PNL elítéli Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatait, amelyek sértik a románok érzelmeit egy olyan évben, amikor a nagy egyesülés centenáriumát ünnepelik” – közölte a pártlenök a politikai alakulat vezető testületének hétfői ülése után.

Ludovic Orban hozzátette: Magyarország miniszterelnökének „barátságtalan” kijelentései annál is inkább sértőek, hogy azok Románia területén hangzottak el.

„Felszólítjuk a kormányt, hogy foglaljon állást ezen kijelentésekkel szemben és ne hallgasson cinkos módon, amikor olyan nyilatkozatokról beszélünk, amelyek a román állampolgárok azon jogát kérdőjelezik meg, hogy megünnepelhetik a nagy egyesülés centenáriumát” – mondta a PNL elnöke.

{K1}

Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor a Tusványos zárónapján tartott előadásában szombaton egyebek mellett partnerséget ajánlott Magyarország szomszédjainak, hogy a magyarokkal közösen építsék újjá a Kárpát-medencét, teremtsék meg a gyorsvasút- és autópálya-összeköttetéseket, kössék össze az energiahálózatokat, valamint hangolják össze a haderőfejlesztéseket. Hozzátette: a közös építkezéshez kölcsönös tiszteletre van szükség.

Orbán Viktor jelezte: a magyarok megértik, hogy a románság számára ünnep az idei centenárium (az Erdély és a Román Királyság egyesülését kikiáltó 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés), de annak megértését kérik, hogy a magyarok számára „ezen nincs mit ünnepelni”. A magyar kormányfő kijelentését más román ellenzéki pártok képviselői is elítélték.

{K2}