Bukarestben tüntettek a székelyföldi románok önjelölt képviselői a közigazgatási törvény ellen

Hírösszefoglaló 2018. július 29., 22:23

A román parlament által július elején megszavazott közigazgatási kódexnek a romániai magyarok számára kedvező rendelkezései ellen tüntettek a székelyföldi románok érdekeit védő szervezetek vasárnap Bukarestben.

Mihai Tîrnoveanu, a tüntetés egyik szervezője (archív felvétel) Fotó: Facebook/Mihai Tîrnoveanu

A Hargita, Kovászna és Maros megyei románok Civil Fóruma elnevezésű szervezet és a Nemzet Útja Egyesület által szervezett megmozduláson pár százan vettek részt. A tüntetők egy része román nemzeti viseletbe öltözött, román zászlókat lobogtattak, a felvonulók egy kifeszített óriászászlót is magukkal vittek. A román parlament épülete előtti Alkotmány téren gyülekeztek a résztvevők, akik végigvonultak Bukarest belvárosán, majd a román elnöki palota közelében zárult a tiltakozó akció – közölte az MTI.

Az Agerpres beszámolója szerint a tüntetők elmondtak egy imát, majd elénekelték a román nemzeti himnuszt.

Egyesek közülük olyan feliratokat tartottak a kezükben, mint A hivatalos nyelv nem képezheti alkotmánymódosítás tárgyát, Esküszünk Erdélyre, valamint Mihai Eminescu és Avram Iancu portréit. A román nyelv az egyetlen uralkodó!, Román zászlóaljak, keljetek át a Kárpátokon!, Nemzeti egységet! – skandálták.

A felvonulás kezdetén a csendőrök feltartóztattak egy férfit rendbontás miatt.

A szervezők szerint a közigazgatási kódex elfogadásával gyakorlatilag a magyar nyelv második hivatalos nyelvvé válik Székelyföldön, de Románia más területein is, ahol számottevő a romániai magyarok száma. 

Mihai Tîrnoveanu, a Nemzet Útja Egyesület elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a közigazgatási kódex kiterjeszti a magyar nyelv használatát helyi szintről a központi közigazgatásba azáltal, hogy a magyar nyelv használata a prefektúrákban és a központi közigazgatáshoz tartozó, de megyei kirendeltséggel rendelkező, úgynevezett megyei dekoncentrált intézményekben is kötelező lesz.

 

A székelyföldi románok civil fóruma július közepén kérte Klaus Johannis államelnöktől, hogy ne hirdesse ki a törvényt. Időközben a jogszabály nem az elnök asztalára került, hiszen a jobbközép ellenzék mintegy ötven törvényhozója megtámadta azt az alkotmánybíróságon, ezért előbb a taláros testület fog állást foglalni az ellenzék kifogásai ügyében.

Az RMDSZ az ellenzék óvását a magyar közösség elleni támadásként értékelte, hiszen mint mondták, a beadvány 20 oldalából 4 kifejezetten kisebbségellenes.

A jogszabály az utcák, terek, parkok többnyelvű feliratozásában, a hatóságokkal folytatott anyanyelvű kommunikációban és a kisebbségi jogok megengedő értelmezésében is a magyar közösség számára fontos pontosításokat tartalmaz.

{K1}