Băsescu pártjának vezetője szerint Orbán Viktor Románia miniszterelnökeként viselkedik Tusnádfürdőn

Krónika 2018. július 28., 17:17

Eugen Tomac, a román Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke a Facebookon fejezte ki nemtetszését Orbán Viktor miniszterelnöknek a tusnádfürdői szabadegyetemen való részvételével és felszólalásával kapcsolatban.

Eugen Tomac

Bejegyzésében az ellenzéki alakulat vezetője kifogásolta, hogy a román egyesülés centenáriumának évében Orbán Viktor „akadálymentesen ünnepli Tusnádfürdőn a legnagyobb engedményeket, amelyeket Románia az utóbbi száz évben tett Magyarországnak”.

„Az a tény, hogy a román állam magas szintű képviselete hiányzik a tusnádfürdői nyári egyetemről, hogy gátat szabhasson a radikálisan románellenes felszólalásoknak, ismét megmutatja, hogyan viselkedünk mi a külpolitikában: hátratett kézzel. (...) Felháborítónak tartom, hogy Klaus Iohannis államfő és a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea engedi, hogy Orbán Viktor úgy viselkedjen Tusnádfürdőn, mintha néhány napra ő lenne Románia miniszterelnöke” – írta Tomac a közösségi oldalán.

A Traian Băsescu volt államfő alapította PMP elnöke szerint Liviu Dragnea tálcán kínált fel gazdasági és kulturális előnyöket Budapest számára, cserébe az RMDSZ részéről kapott támogatásért.

Tomac úgy véli, Románia hajlandónak mutatkozik a magyar félnek eladni a Fekete-tengerből kitermelendő földgázt, magyar nyelvű iskolát alapítana a helyi hatóságok döntése ellenére, és a magyar nyelvet hivatalos nyelvvé tenné Romániában. Hozzátette, mindezért cserébe az RMDSZ támogatja a jelenlegi parlamenti többséget.

A PMP elnöke Facebook-bejegyzésében emlékeztet, hogy pártja alkotmányossági kifogást emelt a marosvásárhelyi római katolikus líceum alapítása, valamint a közigazgatási törvénykönyv ellen is, amely szerinte „kötelezővé tenné a magyar nyelv használatát a közigazgatásban”.