Korán örültek a gyorshajtók: az államfő megtámadta a traffipaxokat szabályozó módosítást

Krónika 2018. július 27., 13:17

Alkotmányossági kifogást emelt Klaus Johannis a közúti közlekedést szabályozó sürgősségi kormányrendelet 109-es cikkelyét módosító törvény ellen, amelynek értelmében előzetesen jelezni kell a sebességmérővel ellátott rendőrautók jelenlétét a közutakon.

Fotó: Barabás Ákos

A bukaresti képviselőház által július elején döntéshozó kamaraként megszavazott tervezet értelmében táblákkal kell jelezni a sebességmérő rendőrségi járművek jelenlétét a közutakon. A jogszabály szerint a figyelmeztető táblákat a traffipax előtt 500–1000 méterre kell kihelyeznie az utat kezelő hatóságnak, a rendőrség igénylésére.

A törvény arról is rendelkezik, hogy kizárólag a közlekedésrendészet megkülönböztető jelzéseivel ellátott gépjárművekbe lehet sebességmérő készülékeket elhelyezni, és ezeknek az autóknak jól látható helyen kell állomásozniuk.

Egy másik előírás szerint a mobil (pisztoly típusú) radarokat a rendőrségi járművektől legfeljebb 10 méteres távolságra kell elhelyezni. A tervezetet negatívan véleményezte a kormány, és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvényhozói sem támogatták a parlamentben. A megszavazott beterjesztés miatt a napokban nyílt levélben fordultak a közlekedésrendészek az államfőhöz, azt kérve: ne hirdesse ki a KRESZ módosításait, mert szerintük a gyorshajtóknak kedveznek, és növelik a balesetek kockázatát.

A Romániai Közlekedésrendészek Csoportja rámutat: ha a módosítás hatályba lép, jelentősen megnő a gyorshajtás miatti balesetek száma, ugyanakkor szerintük sérti az alkotmány azon cikkelyét, amely szavatolja az élethez, valamint a testi és szellemi épséghez való jogot. Arra is kitérnek, hogy a KRESZ mostani módosítását nem támasztják alá tanulmányok, és az Európai Unió egyetlen tagállamában sem alkalmaznak hasonló intézkedéseket. A rendőrök szerint a módosítás csak arra jó, hogy veszélybe sodorja a polgárok életét, mivel ellehetetleníti a gyorshajtókkal szembeni hatékony állami fellépést.