Az igazságügy-miniszter visszadobta a DNA élére pályázók jelentkezését

Krónika 2018. július 27., 13:05

A bukaresti igazságügyi minisztérium pénteken bejelentette, hogy elutasította mind a négy, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészi tisztségére pályázó személy jelentkezését. A főügyészi tisztség betöltését célzó eljárást újra kell kezdeni.

Az igazságügyi tárca szerint a válogatási folyamat során úgy értékelték, hogy egyetlen jelölt sem teljesíti azokat a feltételeket, amelyek szükségesek a DNA főügyészi tisztségének betöltéséhez. „Sem a benyújtott menedzseri projektben, sem az interjú során nem mutatott be egyik jelölt sem olyan tervet, amely az intézmény jelenlegi helyzetének elemzésére alapulna, és amely utólag lehetővé tenné a menedzseri teljesítmény objektív és átlátható kiértékelését” – idézte az Agerpres hírügynökség a Tudorel Toader vezette minisztérium közleményét.

Következésképpen a négy jelölt egyikét sem javasolja a szaktárca a korrupcióellenes főügyészi székbe, hanem elölről kezdik a jelölési folyamatot.

A DNA főügyészi tisztségét a következő négy ügyész pályázta meg: Florentina Mirică, a DNA korrupciómegelőzési osztályának szolgálati főügyésze; Cristian Lazăr, a legfőbb ügyészség büntetőjogi kivizsgáló osztályának főügyésze; Marius Iacob, a DNA helyettes főügyésze és Elena Grecu, a DNA központi struktúrájának egyik szolgálati főügyésze.

A korrupcióellenes főügyészi poszt azt követően üresedett meg, hogy Klaus Johannis államelnök július 9-én leváltotta Laura Codruța Kövesit, aki hat évig irányított a nyomozó hatóságot. Kövesi leváltását Tudorel Toader igazságügy-miniszter kezdeményezte, aki azt rótta fel neki egyebek mellett, hogy többször megsértette az alkotmányt és nem volt hajlandó megjelenni a parlament vizsgálóbizottsága előtt. Johannis eredetileg elutasította a miniszter leváltási javaslatát, de az ügy az alkotmánybírósághoz került, amely a tárcavezetőnek adott igazat, így az államfő kénytelen volt leváltani Kövesit, aki azelőtt hat évig Románia legfőbb ügyésze volt.