Működésképtelen a digitális ügyintézés –Összehangolt elektronikus rendszerrel még spórolhatna is az állam

Bíró Blanka 2018. július 27., 17:22

Antal Árpád szerint nincs értelme az ügyintézések digitalizálásának, amíg minden hivatalos szerv nem működik összehangoltan. Sepsiszentgyörgy polgármestere az egységes informatikai rendszert szorgalmazza.

Fotó: Barabás Ákos
Hiába digitalizálnak az önkormányzatok, próbálják egyszerűsíteni az ügyintézést, ha a fejlesztéseket központi szinten nem hangolják össze”

– állapította meg csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere rámutatott, hiába van elméleti lehetőség és törvényes keret arra, hogy az önkormányza­tok elektronikusan állítsanak ki például urbanisztikai bizonylatot, ha a gyakorlatban azt az állampolgár nem tudja használni. Az elektronikus bizonylattal nem segítenek az ügyintézésben, csak bonyolítják a folyamatot, a dokumentumot ugyanis el kell vinni a környezetvédelmi, egészségügyi hivatalokhoz, különböző állami dekoncentrált intézményekhez, ahol viszont aláírás és bélyegző híjján nem tudják azt elfogadni – részletezte az elöljáró.

Bár létezik egy kormányprogram a digitalizálásra, és kineveztek az ügyintézés egyszerűsítéséért felelő miniszterelnöki biztost is, 

Antal Árpád attól tart, hogy az elmúlt tíz év tapasztalataihoz hasonlóan a kormány decentralizációs törekvése ezúttal is központosítással végződik.

A sepsiszentgyörgyi polgármester elmondta, a digitális ügyintézés csak akkor működhet követhetően és átláthatóan, ha azt felülről indítják és összehangolják. Rámutatott, ha az országnak mind a 3200 önkormányzata kiírja a közbeszerzést az informatikai rendszere kiépítésére, kevés lesz a valószínűsége annak, hogy azok összekapcsolhatók lesznek. Antal Árpád szerint 

az egyetlen járható út, ha a kormány megpályázza, kialakítja a rendszert és ingyen átadja az önkormányzatoknak.

Követendő példaként Észtországot említette, Európa legdigitalizáltabb államát, amely a GDP 2 százalékát takarítja meg a digitalizált ügyintézéssel.

„Ha egy gyerek Észtországban megszületik, kap egy számot, a szülő azzal hazamegy, nevet ad a gyermekének és kinyomtatja magának a születési bizonyítványt anélkül, hogy hivatalokba kéne járnia. Ott egyetlen kártyán található a személyi igazolvány, a gépkocsivezetői jogosítvány, az útlevél, az orvosi leletek, míg nálunk mindenre külön dokumentumunk van. Mindehhez az is kell, hogy az állam megbízzon a saját polgáraiban”– fogalmazott az elöljáró.