A kincses város története képeslapokon: Andrei Klein páratlan gyűjteményéből nyílt kiállítás Kolozsváron

Nánó Csaba 2018. július 27., 10:20

Kolozsváron, az Erdélyi Néprajzi Múzeumban nyílt meg csütörtökön az Andrei Klein gyűjtő Kolozsvárja címet viselő kiállítás. Az eredeti képeslapokból és Kolozsvár történetéhez kapcsolódó dokumentumokból álló gyűjtemény augusztus 26-ig látogatható.

Fotó: Horváth László

Az emberek többsége élete folyamán valamikor valamit biztosan gyűjtött vagy még mindig gyűjt. Persze keveseknél marad meg ez az a hobbi huzamosabb ideig, viszont nincs talán olyan gyerek, akinek fiókja egyik részében nem bújik meg néhány szép színes szalvéta, képeslap, apró-cseprő semmiségek. Felnőtt korunkban már kevés idő jut ilyen „haszontalanságokra” – elképzelni is alig tudjuk, hogy a gyűjtőszenvedély ennek ellenére mekkora lánggal éghet egyes embertársainkban.

Egyike az ilyen „csodabogaraknak” Andrei Klein, aki annyira megmaradt gyerekkori szenvedélye mellett, hogy – ahogyan ő fogalmaz – könnyebb megmondani, mit nem gyűjt, mint azt, hogy miket gyűjtött össze élete folyamán.

Kolozsvár egyik legjelentősebb gyűjtője egy nagyszerű válogatásban osztja meg a közönséggel eredeti képeslapokból és Kolozsvár történetéhez kapcsolódó dokumentumokból álló gyűjteményének legértékesebb és legreprezentatívabb darabjait.

A tárlat maga is egy olyan épületben kapott helyet, amely szerves része a kincses város történelmének, hiszen falai között – az egykori Redutban – koncertezett mások mellett Liszt Ferenc is. A kiállítás megnyitóján Andrei Klein munkásságát Tudor Sălăgean, az Erdélyi Néprajzi Múzeum igazgatója, Sebastian Goga, a Régi Kolozsvár Egyesület elnöke és Swartz Róbert, a Kolozsvári Zsidó Hitközség elnöke méltatta. Utóbbi – régi ismeretségükre is hivatkozva – elmondta, Klein olyan ember, „aki éjjel-nappal azon gondolkodik, mit gyűjthetne még”.

Andrei Klein Fotó: Horváth László

Tisztelgés a mester előtt

A mogilevi lágerben, 1942. április 1-én született Andrei Klein csupán apja, Ernest Klein (1912–1995) szorgalmának és leleményességének köszönhetően élte túl élete első szakaszát. Ernest Klein intarziakészítő munkásságát az Erdélyi Néprajzi Múzeum 2014 tavaszán, A fa szerelmese című  kiállítás keretében mutatta be. Ugyanabban az évben jelent meg Andrei Klein tollából a Lea. A családom története című kötet, egy érdekfeszítő és felkavaró dokumentum a holokausztról és kommunizmusról, a zsidókról és a régi Kolozsvárról, az életről és életörömről.

Andrei Klein élete során – Romániában és Izraelben egyaránt – fotográfusként dolgozott. Egy olyan korszakban vette kezébe a fényképezőgépet, amikor a mesterséget ki-ki a mesterétől lopta el.

Klein mentora az a Szabó Dénes volt, aki évtizedekig Kolozsvár egyik legjelentősebb fotográfusának számított. A tárlat megnyitóján Klein úgy emlékezett mesterére, mint aki nagyon szerette Kolozsvárt, de a város mára elfeledte a kiváló fényképészt.

„Itt az ideje, hogy emlékezzünk rá, aki igazi művész és barát volt, ugyanakkor egy nagyszerű ember” – mondta Klein. Évtizedekig Szabó Dénes volt az, aki a színházak, az opera művészeiről a legjobb fotókat készítette, és ő vezette sokáig Kolozsvár egyik kiemelkedő fotóstúdióját, a Fotofilmet is. A kiállítás az ő munkásságának is emléket állít egy fénykép-, illetve dokumentum-válogatással. 

Fotó: Horváth László

Egy szelet múlt

„Szeretem Kolozsvárt, s mindennap örülök annak, hogy úgy döntöttem, itt akarok élni!” – vallja Andrei Klein, és ez gyűjteményének tematikáján is jól látszik.

A néhány ezernyi darabot számláló, legjelentősebb kolozsvári képeslapgyűjteményként számon tartott korpuszból kiválasztott mintegy 1000 képeslap Kolozsvár történetének több mint egy évszázadát felöleli.

A képeslapok mellett a kiállításban látható eredeti dokumentumok a kolozsvári zsidó közösség, s annak néhány jeles személyisége, illetve a város kulturális, sport-, kereskedelmi és pénzügyi tevékenységének történetéből fednek fel foszlányokat. A kiállított fényképeken ráismerhetünk a kolozsvári színházak színpadán játszó jeles művészekre, sőt filmcsillagok képét is láthatjuk: Jean Marais-t és Florin Piersicet, akiket a Hét fiú és egy lány című film forgatásakor fényképezett le Andrei Klein. A kiállított tárgyak között vannak kevéssé ismert, nagyon ritka, s más gyűjtők által is áhított darabok.

És, hogy még mire jó egy korabeli képeslap? Például arra, hogy tősgyökeres kolozsváriak is elcsodálkozzanak azon, hogy 1941-ben az akkori Mussolini úton egy szép szálloda állt, amely a Hargita nevet viselte…

A kiállítás 2018. augusztus 26-ig tekinthető meg, szerdától vasárnapig, 10 és 18 óra között.