Súlyosan fertőz a Partiumban a sertéspestis: Erdély-szerte megszigorították az élő állatok szállítását a hatóságok

Makkay József 2018. július 27., 15:49

Bihar megyében tizennyolc háztáji gazdaságban fedeztek fel a hét elején sertéspestissel fertőzött gócpontot. Az állategészségügyi hatóságok a rendőrséggel közösen Erdély-szerte ellenőrzik az élő állatok és állati eredetű termékek szállítását.

Vaddisznók hurcolták be a kórt Ukrajnából Tulcea megyébe, ahol több tízezer állatot semmisítettek meg Fotó: Nature

Országszerte riadót fújtak az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóságok szakemberei azóta, hogy június 21-én Tulcea megye prefektusa bejelentette, a Duna-delta környékén mintegy ötszáz, afrikai sertéspestissel diagnosztizált állatot fedeztek fel 15 gócpontban.

Beigazolódott, hogy a sertéspestist vaddisznók hurcolták be az országba: a Tulcea megyével szomszédos ukrajnai Dobrics megyében az ukrán állategészségügyi hatóság elrendelte a vadállatok tömeges kilövését.

Pár nap múlva egy Tulcea megyei sertéshizlaló farmon is felütötte a fejét a vírus, ennek következtében 45 ezer sertést kellett leölni, majd elégetni. Az országos állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság csütörtökön közölte, idén összesen 440 sertéspestisgócot azonosítottak Romániában háziállatoknál, többségükben háztáji gazdaságoknál.

Az afrikai sertéspestist már az év elején felfedezték a Szatmár megyei Mikolában egy háztáji gazdaságban, ahol a 13 megfertőződött disznó leölésével és a tetemek elégetésével azonban sikerült megállítani a gyorsan terjedő kórt. Nem sokkal később Botoşani megyében riadóztatták a hatóságokat, mert a határ túloldalán, a Moldovai Köztársaságban fertőzött vaddisznó tetemére bukkantak, de a vírus akkor nem terjedt át Romániába.

Bihar megyei gócpontok

Erdélyben tömegesen Bihar megyében bukkant fel a napokban a sertéspestis. A megyei állategészségügyi igazgatóság által tegnap szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményből kiderül, hogy az állategészségügyi intézet bukaresti laboratóriumában egy nappal korábban elvégzett vizsgálatok eredményei visszaigazolták, hogy afrikai sertéspestis vírusával fertőzött házi sertésekre bukkantak Alkéren, Apátkeresztúron, Albison, Érköbölkúton, Érolasziban, Hegyközszentmiklóson és Vedres­bányán. Érköbölkúton egy fertőzött vaddisznó is felbukkant.


A megyében 18 háztáji gazdaságban kimutatott fertőzésgóc miatt betiltották az élő állatok és a disznóhús szállítását, felfüggesztették a vásárokat, illetve valamennyi fertőzött területen elrendelték a farmokon az állatistállók és a háztáji disznóólak fertőtlenítését. Mintegy kétszáz fertőzött vagy beteggyanús sertést elkülönítettek, ezek egy részét már leölték. Az állategészségügyi hatóság tájékoztatása szerint

az afrikai sertéspestis nem veszélyes az emberre – nem állatról emberre terjedő betegség –, de óriási károkat, tömeges elhullást okoz az állatállományban.


Amint arról tegnapi számunkban beszámoltunk, szakemberek szerint komoly aggodalomra ad okot, hogy Bihar és Szilágy megye határán, Krasznahídvég mellett egy erdőben fertőzött vaddisznót találtak, ami miatt riadóztatták a Szi­lágy megyei állategészségügyi hatóságokat is.

Fontos a megelőzés


A székelyföldi megyékben még nem jelentkezett a vírus. Ladó Zsolt Hargita megyei főállatorvos szerint ennek elsősorban az a magyarázata, hogy a gazdák nem legeltetik szabadon a háztáji sertéseket, így az állományok nem fertőződhetnek a vaddisznók által is látogatott területeken. Lapunknak elmondta: a legfontosabb az elővigyázatosság, a betegség megelőzése.

Állategészségügyi papír nélkül és fülazonosítóval nem rendelkező sertést ne vásároljon senki!”

– hívta fel a figyelmet kérdésünkre a megyei állategészségügyi igazgatóság vezetője. A szakember arról is beszélt, hogy a rendőrséggel és a csendőrséggel karöltve a megye valamennyi bejáratánál ellenőrzik az élő állatot és az állati eredetű terméket szállító járműveket. Csak azt a szállítmányt engedik be a megyébe, amely érvényes állategészségügyi engedéllyel rendelkezik.

Az országos állategészségügyi főhatóságnak nemrég a belügyminisztériummal kötött megállapodása értelmében hasonló, szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végeznek több erdélyi régió határán, elsősorban Bihar, Szatmár és Szilágy megyében.