A Tusványost becsmérlő MSZP öt erdélyi helyszínen folytat tárgyalásokat helyi magyar vezetőkkel

MTI 2018. július 26., 22:48

Az MSZP szerint a Fidesz nyugodtan átkeresztelhetné a tusnádfürdői nyári szabadegyetem mottóját „átmenet a demokráciából a diktatúrába” elnevezésre – mondta Ujhelyi István, az ellenzéki párt EP-képviselője csütörtökön az MTI-nek.

Ujhelyi István Fotó: Mszp.hu

Ujhelyi István elmondta: az MSZP delegációja az elkövetkező két napon öt helyszínen folytat tárgyalásokat Erdélyben, illetve Székelyföldön. Ennek pár órás állomása a tusnádfürdői szabadegyetem, ahová bár meghívták az MSZP elnökét egy pódiumbeszélgetésre, de határozott álláspontjuk, hogy a „NER (nemzeti együttműködés rendszere) színpadán” nem lépnek fel – fogalmazott. 

Ujhelyi István hozzátette: ez az utazás alkalmat ad arra, hogy többek között Csíkszeredában, Marosvásárhelyen és Nagyváradon találkozzanak határon túli magyar szervezetek vezetőivel, és elmondhassák nemzetpolitikai törekvéseiket.

Megjegyezte: négy éve, a 2014-es „orbáni beszéd óta” rendszeresen emlékezteti a magyar társadalmat az illiberális, antidemokratikus rendszer kiépülésére, éppen ezért sajátos hely számára Tusnádfürdő. Felidézte, hogy az első bálványosi szabadegyetem mottója az volt, hogy „átmenet a diktatúrából a demokráciába”.

Mint mondta, most nyugodtan átkeresztelheti a Fidesz a rendezvényét „az átmenet a demokráciából a diktatúrába” elnevezésre.

A politikus EP-képviselőként kiemelte: a nemzet újraegyesítése a következő évtizedekben csak az egységes, erős, határok nélküli Európában képzelhető el. Ezért is sajátos, hogy az a Fidesz, amelyik annyira hangoztatja magyarságát, akarja lebontani az unió működését.

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának szocialista alelnöke közölte: a Fidesz-KDNP és a magyar kormány a számára szimpatikus és vele együttműködő határon túli magyar szervezeteknek kézi vezérléssel juttat támogatásokat. Rámutatott:

a határon túli magyar szervezetek támogatását helyesnek tartják, de szerintük a forrásokról határon túli kurátoroknak kellene dönteniük.

Hozzátette: a jelenlegi rendszer kormánypárti érdekeket szolgál, ezért azt javasolják, hogy az egyes kuratóriumokat a határon túli magyarok állítsák össze, és ők dönthessenek az elosztandó összegekről.

Azt is javasolják, hogy a határon túli magyar szervezetek maguk közül válasszanak képviselőt a magyar parlamentbe, a mostani pártlistára való szavazást nem tartják jónak.

A levélszavazás rendszerét is kritizálta, mint mondta: az egész transparenciája olyan fokon sérül, ami elfogadhatatlan, garanciális elemek beépítésére van szükség.