Alkotás a természettel összhangban: a Partium művészeti életét színesíti a Bihar megyei Várasfenesen szervezett alkotótábor

Kiss Judit 2018. július 27., 19:12

Fiatal partiumi képzőművészek kezdeményezésére tartották meg az első természetművészeti tábort a Bihar megyei Várasfenesen. A rendezvényen részt vevő képzőművészek munkáiból tárlat született, amely augusztus 4-éig látogatható a helyi tájismereti otthonban.

Természetművészeti installáció. Hausmann Cecíliának a Bihar megyei Várasfenesen készített munkája

Első ízben szervezett természetművészeti alkotótábort a Bihar megyei Várasfenesen a Partium Art Projects alkotói közösség, amelyet fiatal partiumi képzőművészek kezdeményeztek. A résztvevők munkáiból tárlat nyílt, amely augusztus 4-éig látogatható.

A szervezők közölték,

a július 12–21. közötti tábor célja a régió kulturális, művészeti életének színesítése, a helyi értékek ismertebbé tétele, valamint az, hogy a képzőművészet eszközeivel a tradíciókra, természeti és kulturális sajátosságokra kortárs szellemben reagáljanak a résztvevők.

Az esemény különlegessége, hogy magánkezdeményezésként indult, amelyet Lovadi Kinga főszervező szinte teljes egészében magánforrásból hozott létre. A várasfenesi Győrffy István Táj- és Népismereti Otthon biztosította a szállást, illetve a kiállítás helyszínét, a kiállítási anyag nyomtatását a nagyváradi Alfadekor vállalta, a szervezésben pedig az Érmelléki Gazdák Egyesülete segédkezett.

A rendezvény olyan erdélyi és magyarországi alkotókat látott vendégül, akik a természetművészeti hozzáállást alkalmazzák munkáikban.

A természetművészet (nature art) műfaja már a hatvanas évek végétől elindult, de csak az utóbbi évtizedben körvonalazódott a definíciója Erőss István képzőművész összegző írása nyomán.

A természetművész a természeti erőforrásokkal összhangban, azzal együttműködve alkot, a természetben megtalálható anyagokra, rendszerekre, a természet működésére reflektál, ugyanakkor a földművelő közösségek, a falusi társadalom hagyományai, magatartása is fontos inspirációs forrássá válik.

A tábor központi témája a csoportosulásnak nevet adó part volt, amely peremvidék folyékony és szilárd, statikus és dinamikus, helyben maradó és továbbmenő, időtlen és ideiglenes között.

„Kősonka”. Lipkovics Péter alkotása a természetben megtalálható anyagokból Fotó: Kopacz Kund

A kilenc képzőművész, akik az alkotói munkában részt vettek, különböző módokon alkalmazták a természet és a helyi népművészet adta lehetőségeket munkáikban. A munkák nemcsak tematikailag, de technikák és műfajok tekintetében is peremvidéken állnak: festmények, videók, installációk, ékszerek, textilművészeti alkotások és szobrok születtek.

A táborban készült művekből 21-én nyílt kiállítás a várasfenesi Győrffy István Táj- és Népismereti Otthonban. Gál Orsolya kolozsvári bábművész a tábor ideje alatt a várasfenesi gyermekekkel Gyulai Pál A Szél és a Nap című verséből inspirálódva háromméteres óriásbábokat készített, majd azokat a gyerekekkel együtt mozgatták meg.

A természetművészeti kiállítás megnyitóját Gál Orsolya a Pulcinella álmatlansága című hagyományos vásári bábjátéka zárta. A tárlat augusztus 4-éig látogatható, a belépés díjtalan.