Kulturális „batyu” a szórványmagyar vidéken élő kisgyermekeknek: útjára indult Kolozsváron a Közénk tartozol! projekt

Bede Laura 2018. július 25., 08:39

Minden születendő gyermekben ott van az ígéret, a remény, hogy naggyá teszi nemzetét – fogalmazott Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a Közénk tartozol! című projekt keddi nyitóeseményén, amelyet a kolozsvári magyar főkonzulátuson tartottak.

Lengyel István református lelkipásztor, Fekete Péter államtitkár és Mile Lajos főkonzul Fotó: Bede Laura

Hozzátette, az emberi erőforrások minisztériumának kultúráért felelős államtitkársága által elindított kezdeményezés

a kisgyermekes külhoni magyar családokat kívánja megszólítani, és arra bátorítani őket, hogy büszkén vállalják nemzeti identitásukat, gyermekeiket a magyar oktatás és kultúra színes és gazdag keretei közt neveljék fel, erősítve bennük a nemzeti identitás és összetartozás tudatát.

„Bármilyen hivatást és foglalkozást választ magának a gyermek, ha megéli, megőrzi és továbbadja azokat az értékeket, amelyeket ő kapott, akkor már teljesítette feladatát, amelyet rábízott hazája, népe, nemzete” – mutatott rá az államtitkár, aki ehhez az örömteli feladathoz, hogy apró ajándékcsomaggal járult hozzá.

Fotó: Bede Laura

A főkonzulátus szinte zsúfolásig megtelt és gyerekzsivajtól átjárt rendezvénytermében mintegy 20 család kapott Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Fekete Péter által aláírt, névre szóló köszöntőlevelet, valamint alapvető magyar kulturális értékeket tartalmazó csomagot.

A doboz tartalmát képezte Bartók Béla Képeskönyv gyermekeknek című műve (Bartók Béla híres népdalfeldolgozás gyűjteménye CD melléklettel), Jankovics Marcell Magyar népmesék című alkotása (DVD, 1. rész – Kacor Király, Szép Ernő Mátyás király tréfái című hangoskönyvje, Benedek Elek Világszép Nádszál kisasszonyja, Petőfi Sándor János Vitézje, Arany János Toldija, Gárdonyi Géza Egri csillagok című könyve, Molnár Ferenc Pál utcai fiúk című kötete és Hász Róbert A künde című műve.

Fotó: Bede Laura

Ez a csomag szimbolikus, nem egy könyvről, hanem a találkozásról szól, arról, hogy odafigyeljünk egymásra, hogy most itt egymás szemébe nézzünk, és átadjunk valamint egymásnak.

Továbbá, ezt adjuk át a szomszédjainknak, munkatársainknak, gyerekeink óvodás és iskolás társának, és akkor el fogjuk érni azt a közös célunkat, hogy a gyökereinkre építve meg tudjuk tartani nemzeti tudatunkat, és így a majdan felnevelt gyerekeink el tudnak igazodni Európában, illetve úgy tudnak világpolgárok lenni, hogy nem felejtik el magyarságukat” – hangsúlyozta Fekete Péter, aki a Fővárosi Nagycirkusz igazgatójaként felajánlotta, hogy a jelenlevő családok ingyen vehetnek részt a budapesti produkciókon gyermekeikkel.

A Közénk tartozol! című projekt keretében idén mintegy 700–800, szórványmagyar vidéken élő újszülött családjának kívánják eljuttatni az ajándékcsomagokat.

Fotó: Bede Laura

A következő években – amennyiben az ehhez szükséges források rendelkezésre állnak majd – a projektet az összes külhoni régióra ki kívánják terjeszteni, beleértve a diaszpórát is. Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja úgy fogalmazott, remélik, hogy az ajándékcsomag olyan útravaló, kulturális „batyu”, amely szellemileg és szemléletben is közelebb hoz bennünket egymáshoz és egy tartalmas személyiség kialakulását fogja elősegíteni. A főkonzul arról is beszámolt, hogy a jelenlegi tíz-tíz család kiválasztásában a református, valamint a katolikus egyház is közreműködött.

Az ajándékcsomagok átvétele után véletlenszerűen épp egy református, illetve egy katolikus család tagjai fejtették ki lapunknak, hogy mit jelent számukra ez a szimbolikus doboz, valamint ennek átvétele.

Fotó: Bede Laura

Előbbi

azért tartotta fontosnak az eseményen való részvételt, hogy amikor megnő a kisgyerek, tudjon erre visszaemlékezni, és a szülők elmagyarázhassák neki ennek a pillanatnak a jelentőségét.

Míg a katolikus vallású családnak már a meghíváskor jól esett, hogy a projekt szervezői figyelnek arra, hogy a gyerekek legyenek megkeresztelve. „Fontos, hogy a kereszténység megmaradjon Erdélyben. Nagy izgalommal jöttünk, és örültünk, hogy sírásmentesen, nyugodtan végig tudtuk ülni ezt a félórát. Az igazi meglepetés számunkra akkor lesz, amikor otthon kinyitjuk a csomagot, és megnézzük, hogy milyen könyveket kaptunk” – részletezte az egyik anyuka.