Szemet szúrt a minisztériumban a székelyudvarhelyi diákok által rajzolt Nagy-Magyarország-térkép

MTI 2018. július 24., 17:21

A Hargita megyei prefektus rosszallása nyomán vizsgálatot indítottak annak kapcsán, hogy a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskola diákjai Nagy-Magyarország térképét rajzolták az udvarra június 4-én, a nemzeti összetartozás napján.

A román oktatási minisztérium ellenőrző testülete vizsgálódik a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában, ahol a diákok állítólag Nagy-Magyarország térképét rajzolták az udvarra június 4-én, a nemzeti összetartozás napján.

A vizsgálat tényét Görbe Péter Hargita megyei főtanfelügyelő erősítette meg, aki az MTI-nek kedden elmondta: a minisztériumi emberek a következő két-három napban kivizsgálják, hogy a tanfelügyelőség miként járt el az ügyben, de az iskolában történteket is ellenőrzik.

A rajzokról készített fényképeket az iskola Facebook-oldalára tették ki közvetlenül az esemény után, de miután a médiában kedvezőtlen fogadtatása volt, eltávolították.

A Hargita megyei prefektus korábban bírálta az iskola igazgatóját, hogy a trianoni békeszerződés aláírásának 98. évfordulóján „politikai jellegű” rendezvénybe keverte az iskola diákjait. Görbe Péter elmondta: a székelyudvarhelyi oktatási intézmény vendégül látta a Határtalanul program keretében a magyarországi testvériskolájukat. A főtanfelügyelő szerint az iskola tanárai azt állítják, hogy június 4-én az volt az egyik feladata a diákoknak, hogy rajzolják le az udvarra azokat a területeket, ahol jelenetős számú magyar közösségek élnek. A főtanfelügyelő szerint így rajzolódott ki a Nagy-Magyarország térképe.

Görbe Péter hozzátette: az iskola tanárai azt állítják, hogy az anyaországi és a külhoni magyarok közötti kapcsolatok építésének fontosságáról beszéltek a diákoknak.