Főtéri barokk csillogás: felújítják a kolozsvári Bánffy-palota homlokzatát

Páva Adorján 2018. július 24., 14:31

Megszépül a kolozsvári Főtér egyik gyöngyszeme: felújítják az Erdély legreprezentatívabb barokk műemlékeként számon tartott Bánffy-palota homlokzatát, miután megkötötték az erre vonatkozó szerződést.

Fotó: Kolozs Megyei Tanács

A megyei tanács keddi közlése szerint a munkálatok során többek között szerkezetmegerősítést, tetőzet- és faljavítást végeznek a Szépművészeti Múzeumnak is otthont adó épületen, illetve restaurálják a díszítő elemeket is.

Kötelességünk, hogy megőrizzük azokat az épületeket, amelyek elbűvölővé teszik Kolozsvárt, és nap mint nap számos turistát csábítanak a városba.

A beruházással szeretnénk még vonzóbbá tenni Kolozsvár eme gyöngyszemét, ugyanakkor növelnénk a város belvárosában sétáló gyalogosok biztonságérzetét is” – fogalmazott a lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint Alin Tișe, a Kolozs Megyei Tanács elnöke.

A beruházás összértékét 952 ezer lejre becsülik, a munkálatokkal – az építkezési engedély kibocsátása után – öt hónap alatt kell végeznie a kivitelezőnek, az Addconcept Kft.-nek.

A közleményben emlékeztetnek: a Bánffy-palota részben a megyei önkormányzat tulajdona, az épület a Szépművészeti Múzeum ügykezelésében áll. Az ingatlan első (A) kategóriás műemlék.

Az épület Bánffy György, Erdély későbbi kormányzójának megrendelésére készült el 1785-ben Johann Eberhard Blaumann német szakember irányítása alatt.

Az első tulajdonos 1822-ben bekövetkezett halála után kormányzói lakásként szolgált. Az idők során itt szállt meg I. Ferenc magyar király, osztrák császár (aki 1817-ben első Habsburg-uralkodóként látogatott a kicses városba), I. Ferenc József és Liszt Ferenc is. Később kaszinót, majd „villanyszínházat” (mozit) is működtettek a Bánffy-palotában, de banknak és előkelő kávéháznak is otthont adott.

A számos társadalmi rendezvényt befogadó palotát 1948-ban államosították, az utolsó tulajdonos, Bánffy Dénes és anyja egy kültelki házban élték le hátralévő éveiket.

Az 1950-es évek elején kiürítették, majd felújították, hogy helyet kapjon benne az akkor újonnan létesülő Szépművészeti Múzeum. Az elmúlt évtizedekben – örökösként fellépve – többen visszaigényelték a palota bizonyos részeit. Volt, aki számára a megyei önkormányzat pénzbeli kártérítést hagyott jóvá, több kérést pedig elutasítottak. Ugyanakkor Bánffy Dénes egykori gondozójának leszármazottja, Paraschiva Roşca 2013-ban bírósági úton megszerezte az épület egy részének tulajdonjogát.

A palota 66 x 48 méteres téglalap alaprajzú, belső udvara 26 méter oldalú négyzet. Az oldalsó szárnyak egy sor helyiséget tartalmaznak, az első és hátsó szárnyban két sor helyiség van. Az udvart faragott oszlopfős emeleti körfolyosó díszíti. Mai képe az 1960–70-es évek helyreállításai során alakult ki, a földszinti termek nagy részét újraboltozták és megpróbálták visszaállítani az eredeti helyiségbeosztást. A főhomlokzat eredeti üzletbejáratait ablakokká alakították át.