Afrikai sertéspestis ütötte fel a fejét Szilágy megyében

Krónika 2018. július 24., 13:43

Két, afrikai sertéspestisben elpusztult vaddisznó tetemére bukkantak Krasznahídvég mellett egy erdőben, Szatmár és Bihar megye határának közelében.

Fotó: Pixabay.com

A Szilágy megyei prefektúra kedden közölte, az ügy kapcsán rendkívüli ülésre hívták össze a megyei készenléti bizottságot.

A testület döntése értelmében az elhullott vaddisznók tetemének körzetében minden házisertést elzárt helyen kell tartani, és csak hatósági engedéllyel mozdítható ki a telephelyről.

Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint a fertőzöttnek nyilvánított területen minden faj vadászása szünetel, és az ott termett gabona sem használható fel takarmányként. Tilos a nyájakat, csordákat a kérdéses területen át terelni, sőt a hatósági engedéllyel nem rendelkező embereknek is tilos a szóban forgó erdőbe lépni.

Egy nappal korábban a Bihar megyei Kiskereki település egyik kis létszámú házisertés-állományában erősítette meg az afrikai sertéspestis (ASP) jelenlétét a Román Állategészségügyi Hatóság. A kitörés körül felállított 10 kilométeres sugarú megfigyelési körzet Magyarországra, Hajdú-Bihar megyébe is átnyúlik. A román hatóság a vírust július 13-án mutatta ki az érintett területen.

Az afrikai sertéspestis – amely nem azonos a klasszikus sertéspestissel – az emberre nem veszélyes.