Toader a korrupcióellenes főügyészi versenyvizsgáról: több jelöltre számítottam

Balogh Levente 2018. július 23., 22:40

Több jelöltre számítottam – jegyezte meg hétfőn Tudorel Toader igazságügyi miniszter, miután véglegesítették az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészi tisztségére jelentkezők névsorát.

Tudorel Toader Fotó: Facebook/Tudorel Toader

„Több jelöltre számítottam. Ők, az ügyészek tudják a legjobban, hogy milyen nagy szükség van egy reformra a DNA-nál ahhoz, hogy visszatérjenek a normalitáshoz, (...) hogy a törvényeket az alkotmányos kereteken belül értelmezzék” – nyilatkozta az Agerpres szerint a miniszter a román közszolgálati televízióban. Véleménye szerint a DNA vezetése „nem főnökséget, hanem hatalmas felelősséget jelent”, hogy jókkal és rosszakkal együtt átvegye az intézményt, és reformokat vezessen be.

A jelentkezési határidő utolsó napjáig, hétfőig kellett várni, hogy bejelentkezzenek az érdeklődők a DNA főügyészi tisztségére:

négyen jelezték, hogy versenybe kívánnak szállni a posztért.

Az első jelentkező Florentina Mirică DNA-ügyész, a második Marius Iacob, a DNA helyettes főügyésze, harmadikként Cristian Lazăr, a legfőbb ügyészség munkatársa nyújtotta be pályázatát, a negyedik pedig Elena Grecu, aki szintén a DNA ügyésze.

Mirică korábban a bufteai törvényszéki ügyészség munkatársa volt, jelenleg pedig többek között az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (CNAS) elkövetett visszaélések felderítésével foglalkozik, de

a Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes ellen a belügyi tárca védelmi szolgálata által jogellenesen beszerzett luxusautó miatt indult eljárás is az ő nevéhez fűződik.

Egyike volt azon több száz ügyésznek, aki két hónapja aláírta az igazságszolgáltatás függetlenségének szavatolását követelő nyílt levelet. 2014-ben nevezték ki a DNA igazságszolgáltatáson belüli korrupció elleni részlege élére.

Marius Iacobot 2013-ban javasolta a DNA helyettes főügyészi tisztségébe Robert Cazanciuc akkori igazságügy-miniszter.

Ügyészként többek között Sorin Ovidiu Vântu bűnügyeivel foglalkozott, de ő vezette a nyomozást a bukaresti Colectiv szórakozóhelyen bekövetkezett, emberéletek tucatjait követelő tűzvész ügyében is.

Cristian Lazăr a legfőbb ügyészség nyomozati és kriminalisztikai osztályának helyettes vezető főügyésze, és szintén Robert Cazanciuc javaslatára került a tisztségébe.

Ő utasította el a vádemelést Victor Ponta volt miniszterelnök ellen a plágiumügyben.

Elena Grecu 2016 óta dolgozik a DNA-nál, korábban a konstancai ítélőtábla ügyészségét vezette.

Tudorel Toader igazságügy-miniszter hétfőn azzal magyarázta a jelentkezők hiányát, hogy az ügyészek azt hiszik: továbbra is úgy zajlanak majd a kinevezések, mint a múltban, azaz politikai megegyezések alapján. Emlékeztetett: a nemrég menesztett DNA-főügyész, Laura Codruța Kövesi mandátumáról is politikai megállapodás nyomán született döntés.

Toader biztosította a közvéleményt: az új főügyészt nem politikai alapon nevezik majd ki.

A miniszter szerint az érdektelenség másik oka az, hogy tudják, milyen sok munkába kerül a DNA alkotmányos keretek között történő működtetése, a belé vetett bizalom visszaszerzése. A miniszter szerint a DNA jelenleg nem működik normálisan, hiszen az általa vizsgált ügyekben több száz felmentő ítélet született. Leszögezte: az új főügyésznek az új igazságügyi törvények szellemében át kell szerveznie a DNA működését. 

Egyes szakértők ugyanakkor úgy vélik: sokáig azért nem voltak jelentkezők, mert a korábbi gyakorlattal ellentétben nem a legfőbb ügyészség egyik képviselőjét is magában foglaló bizottság, hanem egyedül a miniszter hallgatja meg a jelölteket, ezért tartanak attól, hogy sérülne az ügyészi függetlenség.

Az igazságügyi tárca már Kövesi menesztése napján, július 9-én meghirdette a pályázatot az utód kiválasztására. A főügyészi tisztségre jelentkező ügyészek hétfőig nyújthatták be pályázatukat, és

a tervek szerint 30-áig döntenek a jelölt személyéről.

A pályázatban bizonyítani kell, hogy a jelentkező rendelkezik a megkövetelt tartamú szolgálati idővel, mellékelnie kell a menedzseri terveit, legalább tíz, általa kivizsgált ügy leírását az elmúlt öt évből, valamint a szakmai tevékenységéről készült jelentést. Július 25. és 27. között Tudorel Toader miniszter meghallgatja a jelentkezőket, az eredményt pedig 30-án teszik közzé.

A miniszter előbb a bírák és ügyészek szakmai tevékenységét felügyelő Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) álláspontját kéri ki a jelöltről, majd továbbítja a jelölést az államfőnek. A hatályos törvény értelmében a főügyészeket az igazságügy-miniszter javaslatára az államfő nevezi ki.

Az államfő jelenleg több jelöltet is visszautasíthat, ha azonban addig hatályba lép a törvény módosítása, már csak egy alkalommal mondhat nemet Toader jelöltjére.

Mint megírtuk, a igazságügy-miniszter februárban kezdeményezte Kövesi leváltását, azt állítva, hogy a főügyész önkényesen, hatáskörét túllépve, alkotmánysértő és törvénytelen módon vezette a DNA-t. Johannis azt mondta: nem győzték meg a miniszter érvei, ezért nem hajlandó elmozdítani a főügyészt. A miniszter szerint erre nem lett volna joga, emiatt bepanaszolta az alkotmánybíróságon, amely a miniszter javára döntött, és Johannist a főügyész felmentésére kötelezte.

Kövesi 2013 óta állt a DNA élén, második – meg nem hosszabbítható – mandátuma jövő tavasszal mindenképpen lejárt volna.

Új vezető a DIICOT élén

Aláírta hétfőn Klaus Johannis államfő Oliver-Felix Bănilă ügyész kinevezését a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) élére. Bănilă mandátuma három évre szól. Elődje, Daniel Horodniceanu mandátuma idén járt le, de az igazságügy-miniszter nem jelölte újabb három évre. Tudorel Toader tárcavezető indoklása szerint azért, mert egyes ügyekben nagyon hosszú ideje zajlik a nyomozás – van olyan ügy, amellyel 11 éve foglalkoznak. A DIICOT több ügyésze ezt követően levélben fordult az államfőhöz, amelyben azt kérte, utasítsák el a jelölt kinevezését. Bănilă 46 éves, tavalyig a bákói törvényszéki ügyészséget vezette, azóta ügyészként tevékenykedik ott.