Országszerte heves esőzésekkel kezdődik a következő hét

Hírösszefoglaló 2018. július 22., 14:18

Heves esőzések lesznek kedd estig az ország csaknem egész területén – jelenti az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

Fotó: Barabás Ákos

Az ANM erős légköri instabilitásra vonatkozó

sárga jelzésű figyelmeztetést adott ki július 22-én 18 órától július 23-a 10 óráig Arad, Fehér, Temes, Hunyad, Krassó-Szörény, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dolj, Olt és Teleorman megyére.

Az Agerpres által idézett szakemberek szerint ezekben a megyékben, a jelzett időszakban villámlásoktól kísért felhőszakadásokra kell számítani, jégeső is kialakulhat, erős széllökések lehetnek. A lehulló csapadék mennyisége elérheti a 20-25, elszigetelten a 30-40 litert négyzetméterenként.

Az ANM ugyanakkor kiadott egy másik, július 23-én 10 órától július 24-én 23 óráig érvényes, erős légköri instabilitásra vonatkozó sárga jelzésű figyelmeztetést. Ez utóbbi Suceava, Bákó, Vaslui, Neamţ, Vrancea, Galac, Beszterce-Naszód, Kolozs, Maros, Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben, Fehér, Hunyad, Krassó-Szörény, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomiţa, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi és Konstanca megyében, illetve Bukarestben érvényes.

A prognózis szerint ezekben a megyékben, a jelzett időszakban villámlásoktól kísért felhőszakadásokra kell számítani, jégeső is kialakulhat, erős széllökések lehetnek. A lehulló csapadék mennyisége elérheti a 25-30, elszigetelten az 50-60 litert négyzetméterenként. Az ANM felhívja a figyelmet, hogy a légköri instabilitás egészen a hét végéig eltart.