Egy héten át csak erdélyi magyar színtársulatok játszanak Gyulán

Krónika 2018. július 20., 12:27

Erdélyi hét címmel hagyományteremtő szándékkal rendeznek új színházi fesztivált a magyarországi Gyulán. A seregszemle keretében minden nap más-más erdélyi magyar színház mutatkozik be július 30. és augusztus 5. között.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház a Liliommal lép fel Gyulán Fotó: Tamási Áron Színház

A Gyulai Várszínház nyári évadának, összművészeti fesztiváljának évtizedekre visszanyúló kapcsolatai vannak az erdélyi magyar színházakkal. Talán eredeztethető ez onnan is, hogy már a hetvenes, nyolcvanas években számos erdélyi drámaírónak (Székely János, Sütő András, Páskándi Géza) mutatták be a darabjait a viharsarki városban. Ugyanakkor a kilencvenes években a Kolozsvári Állami Magyar Operával már könnyebb volt szövetkezni az Erkel-operák bemutatására, mint a budapestivel. És a határ közelsége is szerepet játszott a kapcsolatkeresésekben.

A Gyulai Várszínház lapunkat úgy tájékoztatta, az elkövetkező években még tudatosabban, hangsúlyosabban, még szélesebb körűen szeretné ezt a hagyományt folytatni. Ennek jeleként a 2018-as nyári évadban ismét bemutatták Székely János Caligula helytartója című darabját, és lezajlott már egy közös produkciójuk az Aradi Kamaraszínházzal is, Stoppard: Rosencrantz és Guildestern halott című darabja bemutatása érdekében.

A másfél hónapos programsorozat szerves részeként idén Erdélyi hét címmel színházi fesztivált is rendeznek, hagyományteremtő szándékkal. Ennek keretében minden nap más-más erdélyi magyar színház mutatkozik be július 30. és augusztus 5. között Gyulán.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház a Liliom, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata és a Liviu Rebreanu Társulat a Double Bind és a Marosvásárhelyi Yorik Stúdió MaRó, a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttes a VANmeSE és a Barbárok, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió a Zűrzavaros éccaka című előadásával szerepel a fesztiválon. A hét végén pedig a Gyulai Várszínház a Kolozsvári Magyar Operával közös produkcióban mutatja be az Orbán János Dénes Búbocska című meseregényéből készült ördögmusicalt, családi mesemusicalt, Béres László rendezésében.

Az előadások kísérő rendezvényeként zenei programokra is sor kerül, középiskolás diákok és egyetemisták számára workshopokat rendeznek az erdélyi színjátszásról, sőt Erdély-ismereti előadásokat is tartanak, amelyekből Erdély múltját, képzőművészetét, irodalmát, természeti és épített örökségét is megismerhetik a diákok.