Parkolj és utazz: újabb mélygarázs épül Nagyvárad belvárosában

Balogh Levente 2018. július 19., 16:01

Elsősorban az ingázók és a turisták igényeit kiszolgáló P+R (park and ride, azaz parkolj és utazz) mélygarázst akar építeni a nagyváradi önkormányzat a város egyik forgalmas pontján, a vár előtt, az új ortodox székesegyház környékén.

Ilie Bolojan újabb városfejlesztési tervet ismertetett (archív felvétel) Fotó: Facebook/Ilie Bolojan

Az elöljáró elmondta, a létesítmény megépítését a városi mobilitás fejlesztését szolgáló európai uniós támogatásokból kívánják finanszírozni, a megvalósíthatósági tanulmányra pedig egy másik uniós pályázatból máris megvan a pénz.

Bolojan szerint a mélygarázsra azért van szükség, mert a városba naponta 25 ezer ingázó érkezik, ebből 10 ezer saját autóval.

„Az ingázók számát a tavasztól őszig terjedő időszakban megkétszerezik a turisták, akiknek nagy része a környező megyékből érkezik, saját autóval” – tette hozzá. A parkoló elhelyezését azzal indokolta, hogy a legtöbben Kolozsvár irányából érkeznek – a helyszín Váradnak a kincses város felőli kijáratához közel található –, ezen az útszakaszon 24 óra alatt több mint 20 ezer gépkocsi közlekedik. Ráadásul ez a helyszín fekszik a legközelebb egy hármas elágazású villamoscsomóponthoz, ahonnan a központ, az állomás és Szőllős (vagyis a Tavirózsa lakónegyed) irányába is közlekednek a szerelvények.

Mivel a város tömegközlekedésének kétharmadát villamosok bonyolítják, fontos, hogy az ingázók vagy a turisták egy villamosvonal közelében hagyhassák az autójukat. A cél az, hogy a központba érkező gépkocsik száma, és ezzel a forgalom zsúfoltsága is csökkenjen”

– mondta a polgármester. A környéken már működő parkolók és a tervezett mélygarázs közötti különbség abban áll, hogy az új létesítményt a Nagyváradi Helyi Közlekedési Vállalattal (NHKV) közösen üzemelteti majd az önkormányzat, így

akik ott parkolnak le, azok a parkolójegyet felmutatva ingyen utazhatnak az NHKV tömegközlekedési eszközein. A másik különbség az, hogy alacsonyabb díjszabást alkalmaznak majd, mint a többi parkolóban, éppen azért, hogy arra ösztönözzék az embereket: hagyják ott a kocsijukat.

Az új parkoló 265 férőhelyes lesz majd, és elektromos autók töltését szolgáló töltőállomás is helyet kap benne. A beruházás értéke áfával együtt 16,5 millió lej. Amennyiben sikerül elnyerni rá a finanszírozást, a mélygarázs építési munkálatai tavasszal kezdődhetnek el.

Az önkormányzat egyébként további, jelentős beruházást is tervbe vett a környéken: két alagúttal kívánják a Baross (Dacia) híd irányából Szőllős felé tartó útszakaszon könnyíteni a forgalmat, a felszín így a gyalogosoké lehetne.