Miniszteri utasításra mentesítik a tengernyi pillepalacktól a Békási-víztározót

Krónika 2018. július 19., 01:03

Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter utasítására nekiláttak a hatóságok az elmúlt időszak esőzései nyomán irdatlan mennyiségű szeméttel elárasztott Békási-víztározó kitakarításának.

Gyűjtik a tonnaszám felgyűlt szemetet a Békási-tónál Fotó: Környezetvédelmi Felügyelőség

A tárcavezető közösségi oldalán jelentette be, hogy elrendelte egy speciális bizottság létrehozását a Neamț megyében, a Csalhó-hegység tövében kialakított víztározó rendbetétele érdekében.

A környezetvédelmi ügynökség és a környezetvédelmi őrség országos parancsnoka, valamint a minisztérium ellenőrző bizottságának vezetője alkotta testület feladata sürgős megoldást találni a tó és környékének ökologizálására, rendbetételére, továbbá a megfelelő óvintézkedések megtétele annak érdekében, hogy a jövőben ne jusson hulladék a víztározóba.

„Maximális bírság kiszabását és zéró toleranciát kértem a környezetvédelmi felügyelőktől azokkal szemben, akik megszegik a környezetvédelmi törvény előírásait” – közölte Grațiela Gavrilescu.

A Kis-Beszterce földuzzasztott vizével 1960-ban létrehozott Békási-tavat az elmúlt időszak bőséges esőzései nyomán a folyó valósággal megtöltötte a környező erdőkből lehordott, főleg turisták által hátra hagyott szeméttel, elsősorban pillepalackokkal. A világhálóra felkerült felvételek megdöbbentő látványt nyújtanak, a tonnaszámra felgyűlt műanyag szemét ugyanis több helyen egybefüggő szigetet alkot.