A kormány szerint Románia közelgő EU-elnökségéről tárgyalt Johannis Dăncilával

Krónika 2018. július 18., 15:01

Az Európai Unió Tanácsának közelgő romániai elnökségéről tárgyalt Viorica Dăncilă miniszterelnök és Klaus Johannis államfő szerdán a Cotroceni-palotában a kormány közleménye szerint.

Fotó: Presidency.ro

A kabinet által kibocsátott közlemény leszögezi: a miniszterelnök és az államelnök közötti szerdai találkozón Románia közelgő EU-elnökségéről volt szó.

A kormány tájékoztatása szerint a miniszterelnök bemutatta azokat a fő célkitűzéseket, amelyeket Románia szem előtt fog tartani az elnökség során.

Leszögezik, hogy a kormány elkötelezetten igyekszik megfelelő válaszokat keresni azokra az újdonságokra és kihívásokra, amelyekkel az Európai Unió tagállamai kénytelenek szembenézni.

Sokan azzal hozták összefüggésbe a Johannis–Dăncilă-találkozót, hogy sajtóértesülések szerint a román kormány ismét olyan, a tavaly botrányt okozó 13-as sürgősségi rendeletet kíván elfogadni, amely részleges közkegyelmet biztosítana. Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrta Párt (PSD) elnöke – akit nemrég alapfokon három és fél év szabadságvesztésre ítéltek hivatali visszaélésre való felbujtás miatt – találgatások kapcsán kijelentette: nincs szó ilyen rendelet elfogadásáról. A kisebbik koalíciós partner Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu is cáfolta, hogy szóba került volna egy ilyen rendelet, megjegyezte ugyanakkor: nem elképzelhetetlen, hogy előbb-utóbb napirendre kerüljön, hiszen sok évvel ezelőtt volt már példa tömeges amnesztiára.