Kánaánt vizionál a kormány: az újabb ígéretek szerint megkétszereződnek a nyugdíjak, csökken a gáz ára, sztrádák épülnek

Bálint Eszter 2018. július 18., 09:44

Nyugdíjemelést, autópálya-építést, dübörgő gazdaságot, valamint gázárcsökkentést egyaránt ígért egy interjúban Darius Vâlcov, Viorica Dăncilă miniszterelnök tanácsadója, akiről úgy tartják, hogy egymaga irányítja a szociálliberális koalíció gazdaságpolitikáját.

Darius Vâlcov Fotó: Gov.ro

Valamennyi romániai nyugdíja kétszeresére fog nőni – ígérte egy hétfő esti tévéműsorban Darius Vâlcov, Viorica Dăncilă miniszterelnök tanácsadója, akiről úgy tartják, hogy ő egymaga irányítja a szociálliberális koalíció gazdaságpolitikáját, így a kormányprogram vonatkozó fejezeteit is ő írta.

A befolyással való üzérkedés és pénzmosás miatt alapfokon nyolc év letöltendő szabadságvesztésre ítélt politikus azt nem jelölte meg, hogy mikorra várható a nyugdíjasok Kánaánja, annyit azonban elárult, hogy a nyugdíjpont értéke 2019-ben 1265 lej lesz, míg 2020-ra 1775 lejre nő.

Mint ismeretes, jelen pillanatban 1100 lej a nyugdíjpont értéke, miután július elsejétől 10 százalékos emelést hajtottak végre a korábbi 1000 lejről. Vâlcov az Antena 3 hírcsatorna műsorában ugyanakkor azt is kiemelte, hogy kizárólag a hozzájárulások alapján fizetett öregkori járandóságokra utal, amikor kétszeres nyugdíjról beszél, és nem a „20-30 ezer lejre rúgó különleges nyugdíjakról”.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a múlt héten jelentette be, hogy a szakértői testületek és az érintett miniszterek a nyár folyamán dolgoznak a nyugdíjtörvényen, hogy a parlamenti ülésszak kezdetére készen álljanak a jogszabálytervezettel, és az év végéig el is lehessen azt fogani. Közölte egyúttal, hamarosan már kezdődnek is a tárgyalások a nyugdíjasok szervezeteivel.

Az ígéretek szerint 2020-ra 1775 lejre nő a nyugdíjpont értéke Fotó: Gecse Noémi

Nem aggódik az infláció miatt

Sok szakértő azonban a fizetés- és nyugdíjemeléseket okolja a drágulások miatt, ám Vâlcov a hétfői tévéműsorban kizártnak nevezte, hogy a nyugdíjemelés kihatna az inflációra.

Cáfolta azt is, hogy a szociáldemokrata kormányzást felelősség terhelné az infláció emelkedése vagy a vásárlóerő csökkenése miatt, ezeket mind az előző kormányok tevékenységére fogta.

Az irányadó bankközi kamatláb, a ROBOR szintjének alakulása miatt pedig meglátása szerint a kereskedelmi bankokat terheli a felelősség.

Hazugsággal vádolja a szakszervezeteket

A miniszterelnöki tanácsadó ugyanakkor „hatalmas, igazságtalan hazugságnak” nevezte a szakszervezetek múlt heti elemzését, ami szerint mintegy 1,2 millió munkavállaló fizetése csökkent, s további 608 781 alkalmazott esetében fennáll a csökkenés kockázata a társadalombiztosítási hozzájárulás befizetésének a munkáltatóról a munkavállalóra történt átruházása nyomán.

{K1}

Vâlcov szerint ugyan a tüntetések mögött „érdekek” húzódtak meg, ellenben meglátása szerint nincs olyan szakszervezeti vezető, aki azt szeretné, hogy vonják vissza a jelenlegi bérezési törvényt. Elmondása szerint különben összesen 42 eset volt fizetéscsökkenésre, és meg is hozták a szankciókat.

Dübörög a gazdaság és a kormányprogram

Vâlcov a tévéműsorban beszélt a kormányprogram megvalósításairól, a 2016-os év vége óta foganatosított intézkedésekről is. Megjegyezte többek között, hogy kormányra kerülésük óta a román gazdaság valós növekedési üteme elérte a 24 százalékot.

Elhagytuk Görögországot, idén megelőzzük Csehországot és Portugáliát, 2020-ban Finnországot, és a 12. helyen fogunk állni. Ma a 16. helyen vagyunk”

– adott hangot derűlátásának a szociálliberális kormánykoalíció gazdaságpolitikusa. Rámutatott egyúttal, hogy 2016 decemberében Románia bevételei 50 milliárd euróra rúgtak.

„A kormányprogramban az áll, hogy 2020-ig el kell érni a 75 milliárd eurót. Vagyis hét év alatt növeljük másfélszeresére az ország bevételeit. Nem telt el négy év, és Románia már 62 milliárdnál tart. És az elkövetkező két évben bejön még legalább 13 milliárd” – szögezte le a kormányfői tanácsos. Hozzátette: jelen pillanatban a román bruttó hazai termék (GDP) 203 milliárd euró körül alakul, míg 2016-ban 170 milliárd euró volt.

Darius Vâlcov elmondása szerint különben mostanáig 42 százalékban sikerült gyakorlatba ültetniük a kormányprogramban foglaltakat, a „legfontosabb időszak” pedig még hátravan, „robbanásszerű” lesz a gyakorlatba ültetés folytatása.

Sztrádák, sípályák PPP-ben

Bejelentette egyúttal, hogy az idei év végéig mintegy 15 projekt, köztük három autópálya megvalósítása rajtol el a magánszféra bevonásával, vagyis PPP-konstrukcióban. „Romániában az idei év végéig kiírjuk a versenytárgyalást a Duna–Bukarest-csatornára a román állammal partnerségben.

Romániában az idei év végéig elrajtol három autópálya – a Ploiești–Brassó-, a déli, valamint a Târgu Neamț–Iași–Ungheni-sztráda – építése a magánszféra bevonásával”

– részletezte az Antena 3 hírcsatorna műsorában. Ezekhez a projektekhez még hozzáadódik 160 kilométer sípálya kialakítása a Fogarasi-havasokban.

Fotó: Pixabay.com

A kormányfői tanácsadó elmondása szerint németországi, franciaországi, kínai, egyesült államokbeli vagy épp az Arab-félszigetről származó érdeklődők is vannak, akik részt vállalnának ezekben a beruházásokban.

Vâlcov 20 százalékos gázárcsökkenést ígér

Jövőre 20 százalékkal olcsóbb földgázt ígért egy televíziós nyilatkozatában Darius Vâlcov. A szociálliberális kormány gazdaságpolitikusa, a miniszterelnök tanácsadója hangsúlyozta: Viorica Dăncilă kormányfő kimutatást kapott az Országos Energiaár-szabályozó Hatóságtól (ANRE), amelyből kiderül, hogy 2009 óta a földgáz ára 75 százalékkal emelkedett.

Két nagy vállalat, nevüket nem említem, amelyek kezében van a romániai földgázkitermelés 95 százaléka, megengedi magának, hogy 300 százalékos haszonnal dolgozzon, hisz a 27 lejes ráfordítással kitermelt mennyiséget 81 lejért adja, és ezt valakinek ki kell fizetnie”

– hangoztatta Vâlcov, aki azt állítja: a törvény lehetőséget teremt a kormánynak, hogy beavatkozzon és „legtöbb három évre” szabályozza a gáz árát. Éppen ezért „biztos abban”, hogy a kormány felhasználja ezt a jogszabályt, és „jövő esztendőtől a gáz több mint 20 százalékkal olcsóbb lesz, mint most”.

Fotó: Pixabay.com

A versenytörvény valóban lehetővé teszi a kormány számára, hogy legtöbb három évig korlátozza az árakat – erősítette meg kedden a Krónika megkeresésére Nagy-Bege Zoltán, az ANRE szabályozó tanácsának tagja. Kiemelte ugyanakkor, hogy az energiaár-szabályozó hatóságnak ebbe semmiféle beleszólása nincs, a kormány tervezetére a Versenytanácsnak kell rábólintania. Kérdésünkre a szakember elismerte, hogy

jelen pillanatban „eléggé elszálltak” a román földgázpiaci árak, hiszen míg tavaly 60 lej volt a megawattóránkénti ár, addig ez most már 90 lej fölött jár a hazai kitermelésű gáz esetében, az import pedig már 120 lej körül alakul, ami már kétszerese a 2017-es árszintnek.

„Ha nem most, akkor soha nincs realitása annak, hogy a kormány ezt meglépje, ijesztő a drágulás” – szögezte le Nagy-Bege Zoltán. Emlékeztetett, a földgáz árának alakulása összefüggésben áll a kőolaj világpiaci árának alakulásával. Ám – tette hozzá – körülbelül kilenc hónapos késéssel lesznek érvényesek a trendek, vagyis az, hogy körülbelül egy hónapja elérte a 80 dolláros csúcsot a kőolaj hordónkénti ára, az csak a jövő év első negyedében érződik meg a földgáz árában.

Kérdésünkre ugyanakkor leszögezte, Darius Vâlcov bejelentése egyelőre csak sajtónyilatkozat, így nem kíván becslésekbe bocsátkozni, hiszen még azt sem lehet tudni, hogy általában 20 százalékkal csökkentenék a földgáz árát, vagy a lakosságnak szolgáltatott gáz lenne ennyivel olcsóbb. Annyit viszont megjegyzett, hogy a 20 százalékos csökkenéshez „drasztikus beavatkozásra” lesz szükség.