Szolidaritási alapot létesített az RMDSZ megbírságolt önkormányzati vezetői támogatására

Krónika 2018. július 17., 22:41

Szolidaritási alapot hoznak létre az RMDSZ megyei és területi szervezetei, önkormányzati és parlamenti képviselői, hogy közösen támogathassák a román állam által megbírságolt székelyföldi önkormányzati vezetőket – közölte keddi hírlevelében a szövetség.

Fotó: RMDSZ

Az RMDSZ emlékeztetett, hogy az öt éve elindult „hatósági zaklatás” eredményeként legutóbb Péter Ferencre, Szováta volt polgármesterére (a Maros megyei önkormányzat jelenlegi vezetőjére) róttak ki 42 642 lejes, illetve Ráduly Róbert Kálmánra, Csíkszereda polgármesterére 75 130 lejes bírságot a székely zászló eltávolításának elmulasztása miatt.

A szövetség közölte: felháborítónak tartja „a magyar közösség elleni nyílt támadásokat, a székelyföldi intézményvezetők meghurcolását és zaklatását”.

Az RMDSZ felhívta a figyelmet, hogy Románia a nemzetközi porondon felvállalta a kisebbségek kulturális identitása megőrzésének ösztönzését, közösségi szimbólumaik szabad használatának biztosítását. Az alakulat szerint a szóban forgó büntetések és a magyar közösség szimbólumhasználata elleni lépések nemcsak Románia alkotmányát sértik, hanem semmibe veszik az ország EU-s és NATO-csatlakozás előtti kötelezettségvállalásait.

„2018-ban, a centenárium évében eljött az ideje annak, hogy a többségi társadalom ráébredjen: a nemzeti kisebbségek kulturális sokszínűsége Románia legnagyobb vonzereje és erőforrása, amelyet nem lábbal kell tiporni, hanem óvni és gazdagítani kell” – hívta fel a figyelmet Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke.

A politikus ámutatott: a Románia által ratifikált Európai Keretegyezmény a Nemzeti Kisebbségek Védelméről, valamint a román alkotmány 6. cikkelye tételesen kimondja, hogy az állam elismeri és biztosítja a nemzeti kisebbségek jogait etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásuk megőrzéséhez, fejlesztéséhez és kifejezéséhez. Horváth Anna közölte: a szövetség keretében működő Országos Önkormányzati Tanács ez ügyben memorandum elfogadását kezdeményezi, amellyel a nemzetközi szervezetekhez fordul.