Nyílnak a fesztiválkapuk Bonchidán: számos külföldi és hazai zenekar lép fel az Electric Castle-en

Bede Laura 2018. július 18., 08:58

Szerdától kezdve az elektronikus zene birodalmává válik a bonchidai Bánffy-kastély udvara, ugyanis kezdődik a 6. Electric Castle fesztivál.

Fotó: Electric Castle

Két dolog jelzi, hogy hamarosan kezdődik a 6. Electric Castle fesztivál: a közösségi oldalakon nőtt a kereslet a bonchidai eseményre szóló bérletek és napijegyek, valamint a gumicsizmák iránt.

Előbbi egyértelmű, hiszen az elektronikus zenei rendezvény egyre nagyobb népszerűségnek örvend, míg utóbbi arról tanúskodik, hogy az elmúlt évek tapasztalatai és a következő pár napra előre jelzett esős időjárás alapján a gumicsizma – amellett, hogy a fesztivál védjegyévé vált – hozzátartozik a résztvevők alapfelszereléséhez. Ugyanakkor, akik szerdán 10 órakor a kemping területén, 12 órakor pedig a Bánffy-kastély udvarárán nyíló kapukon szeretnének bemenni – a fesztiválszabályzat alapján – a fegyveren, késen, drogon kívül biciklit, üveget, esernyőt, hangszereket és állatokat sem vihetnek be. A szervezők közlése szerint

az első autóbuszok szerda reggel nyolckor indulnak Kolozsvárról a fesztivál helyszínére. A járművek éjjel-nappal közlekednek majd, 20 percenként indulnak a kincses városbeli Horia Demian Sportcsarnok, illetve a Iulius Mall elől.

Egy buszjegy ára 12 lej, amit készpénzzel vagy a kártyaként szolgáló fesztiválkarkötővel lehet kifizetni. A rendezvény idején minden Bonchidán áthaladó vonat megáll a falu állomásán.
A szervezők a személyautóval érkezőkre is gondoltak: 6000 parkolóhelyet biztosítanak, illetve a fesztiválterületet a tavalyihoz képest 30 százalékkal növelték, így 30 hektáron bulizhatnak a résztvevők. Erre bőven lesz lehetőségük, hiszen öt nap alatt kilenc színpadon szól majd zene.

A nyitónapon fellép többek között Bob Marley fia, Damien, aki 13 éves kora óta zenél. A reggae műfajt képviselő, Junior Gong becenevű előadóművésznek eddig három albuma jelent meg, és ő a leghíresebb Marley zenész gyermekei közül.

A nemzetközi fellépők sorát gyarapítja Jessie J angol énekesnő, aki karrierjét dalszövegíróként kezdte, majd első, Do It Like a Dude című kislemezének köszönhetően felfigyeltek rá az Egyesült Királyságban, második kislemeze, a Price Tag már világszerte a toplisták élére került. A pop, R&B és soul stílust képviselő énekesnő azóta számos zenei díjban részesült. Színpadra lép továbbá a London Grammar angol zenekar, Excision kanadai lemezlovas, és a szintén kanadai Richie Hawtin DJ, illetve a Groove Armada elektronikus zenei formáció.

Az Electric Castle idén magyar vonalon is „bekeményített”: a Kolozs megyei településre több magyar előadóművész és zenekar érkezik.

Színpadra lép a többszörös Fonogram-díjas magyar hiphopformáció, a Halott Pénz, az indie rock és indie folk műfajt képviselő, budapesti Fran Palermo együttes. A Middlemist Red zenekar is bemutatkozik a fesztiválozóknak. A magyarországi formáció az atmoszférikus és pszichedelikus rock hangzásainak egy olyan egyvelegében találta meg új hangját, mely egyszerre mutat tiszteletet a műfaj teremtőinek, egyben újraértelmezi azt egy 21. századi környezetben. A komolyzenei műfajt képviselve

a magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar is színpadra lép a rendezvényen.

A zenei programokon kívül a fesztiválozók filmvetítéseken, divattevékenységeken, beszélgetéseken, stand-up előadásokon is részt vehetnek. A bukaresti Metropolitan cirkusz pedig több alkalommal előadja a Cirque du Soleil csapatával összeállított Reveria című produkcióját. Újdonságként 360 fokos vetítéseket lehet nézni az Immersive Dome nevű kupolamoziban. A fesztivál területén ingyenesen lehet tölteni a telefonokat, szekrénybe zárni a csomagokat, és ruhamosási lehetőséget is biztosítanak. Az étkezési területen 40 vendéglátóipari egység kínál harapnivalót, valamint a Lidl mobil szupermarketet állít fel a helyszínen.

A szervezők továbbá zéró toleranciával kezelik a bántalmazás minden formáját

– fizikai, érzelmi, verbális, szexuális –, és azonnal szankcionálni fogják az esetleges elkövetőket. Mától a 0769 993 339 telefonszámon kérhetnek segítséget a szemtanúk vagy az áldozatok, a vonal másik végén szakképzett csapat áll. A szervezők egy szabályzatot is megfogalmaztak, amelynek betartásával szerintük mindenki békésen szórakozhat a fesztiválon. Többek között arra figyelmeztetnek, hogy az igenen kívül minden nemet jelent akkor is, ha egy italmeghívásról, egy közös táncról vagy egy barátság kezdetéről van szó. A Zéró Tolerancia nevű kampány keretében a NALU fehérneműmárka tematikus női fehérneműket készített, amelyeket a fesztivál standjánál lehet megvásárolni, a bevétellel pedig bántalmazott nőket segítő civil szervezetet támogatnak.