Azért fizetünk, amit eldobunk: átszabta a román kormány a hulladékgazdálkodási rendszert

Krónika 2018. július 17., 19:13

A csomagolóanyagokból keletkezett hulladék kezelésére vonatkozó sürgősségi rendeletet fogadott el keddi ülésén a Viorica Dăncilă vezette román kormány.

Fotó: Euritech.ro

Nelu Barbu, a kabinet szóvivője a kormányülést követően elmagyarázta, hogy a jogszabály összhangban áll az európai normákkal, de az országos hulladékgazdálkodási terv célkitűzéseivel is. Közölte, ezt az előzetes feltételt Románia nem teljesítette, és emiatt szankciót kockáztatott.

A jogszabály értelmében 2019. január elsejétől a helyi hatóságok kötelesek lesznek bevezetni a „Fizess azért, amit eldobtál” elnevezéssel meghirdetett rendszert, amely Európa-szerte működik már.

A hatóságoknak biztosítaniuk kell külön tárolókat a száraz, illetve a nedves hulladék számára, és együttműködést kell kiépíteniük a csomagolt termékek gyártóival és a szállítókkal, amelyeknek át kell vállalniuk a csomagolóanyagok összegyűjtésének és kezelésének költségeit a lakosságtól. Ily módon a lakosságnak csak a háztartási (nedves) hulladékért kell majd fizetnie.

Az Agerpres hírügynökség szerint a kormányrendelet leszögezi a kötelezettségeket is a hulladékkezelési lánc valamennyi szereplője számára, kezdve a lakosságtól, a begyűjtőkön, hulladékgazdálkodási vállalatokon át egészen az újrahasznosító vállalatokig és a helyi hatóságokig. A rendelkezés értelmében szakaszonként kell majd helyettesíteni az egyszer használatos csomagolóanyagokat – főleg a műanyag italospalackokat – újrahasznosíthatóval.

A rendeletet a környezetvédelmi minisztérium javaslatára fogadták el – tette hozzá Nelu Barbu kormányszóvivő.