Minority SafePack: a Romániában gyűjtött aláírások 84 százalékát hitelesítette a bukaresti belügy

Krónika 2018. július 16., 22:07

A Minority SafePack európai polgári kezdeményezés Romániában gyűjtött aláírásainak 84 százalékát hitelesítette a bukaresti belügyminisztérium – közölte hétfői hírlevelében az RMDSZ.

Vincze Lóránt FUEN-elnök az aláírásokkal Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az RMDSZ korábbi közlése szerint több mint 303 ezer, Romániában gyűjtött aláírást adtak át áprilisban az illetékes hatóságnak. Ebből a román belügyminisztérium 254 871 aláírást hitelesített.

Kelemen Hunor szövetségi elnök úgy vélekedett: korrekt módon járt el az illetékes román hatóság, amikor a kötelező adminisztratív vizsgálatnak vetette alá az aláírásokat az elmúlt három hónapban.

„Bizakodók vagyunk, hiszen Romániában, így az Európai Unióban is elhárult az utolsó adminisztratív akadály a kisebbségvédelmi kezdeményezés európai leadása elől. Meglesz az egymillió aláírás, amit az Európai Bizottság asztalára letehetünk” – idézte a hírlevél Kelemen Hunort. Az RMDSZ elnöke hozzátette: a következő hónapokban is tenni kell a kezdeményezés sikeréért, partnereket kell keresni a különböző tagállamok képviselőiben.

Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke elmondta: eddig 984 852 aláírást hitelesítettek az Európai Unió különböző tagországaiban, és még hátravan Ausztria, Bulgária, Észtország, Franciaország, Görögország, Olaszország és Lengyelország. Hozzátette: az őshonos kisebbségek védelmét a jövő évi európai parlamenti (EP-) választás témái közé is be akarják emelni.

„Azt kérjük a többségtől az EU-ban és az egyes tagállamokban, hogy vegyenek részt a párbeszédben, a pártok és az EP-jelöltek pedig kötelezzék el magukat az őshonos kisebbségek ügye mellett” – idézte az MTI a FUEN elnökét.