Visszatérne Romániába a magyar színekre váltó Olivia Cîmpian

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. július 16., 19:19

„Visszafordítaná" országváltását Olivia Cîmpian. A válogatott aradi tornász édesapja, Marcel Cîmpian a Krónikának hétfőn megerősítette azon sajtóértesüléseket, amelyek szerint 17 éves lánya visszatérne Magyarországról, és ismét román színekben szeretne versenyezni.

Fotó: Youtube

Hogy pontosan mi készteti a hazatérésre, azt nem kívánta kommentálni, csupán annyit árult el, hogy az iskola kiemelt ok. „Olivia most lesz tizenkettedikes, érettségi előtt áll és jól tudjuk, hogy az átmenési arány alacsony.

Az iskola nagyon fontos és egyben nagy problémát jelent, mert arról volt szó, hogy ott folytatja a tanulmányait, de nem lett megoldva. Nem lett betartva az, amiről eredetileg beszéltünk. Az oktatás ott nem román nyelven van, tud ő angolul, de az sem lett elintézve. Nem kockáztathatunk, hogy iskola nélkül maradjon”

– ecsetelte a futballedző édesapa, aki a visszatérés feltételeit és ügymenetét nem ismeri pontosan. A hazai sportági szövetség név nélkül nyilatkozó illetékese a TelekomSportnak azt mondta, hogy a szervezet elnöke, Andreea Răducanu tárgyal majd a magyarországi kollegáival a helyzet megoldása érdekében, ugyanakkor Olivia Cîmpiannal is „elbeszélgetnek” majd, mert bár visszafogadják, meg kell értenie, hogy a dévai keretből „nem lehet csak úgy ki-be járkálni".

Marcel Cîmpian, mint ismeretes,

tavaly júliusban jelentette be, hogy lánya elhagyja a dévai olimpiai központot, hogy a jobb fejlődési lehetőség reményében Magyarországon folytassa pályafutását.

Szeptemberre már a magyar állampolgárságot is megkapta – nagymamája magyar nemzetiségű –, a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) pedig jóváhagyta az országváltását. A 2016-ban junior Európa-bajnoki bronzérmes, később Románia felnőtt válogatottban is bemutatkozó sportoló ez év szeptember 15-től szerepelhetett volna magyarországi színekben, és bár még nem mutatkozott be a piros-fehér-zöldben, a magyar szövetségnek hivatalosan is el kell őt engednie a visszatéréséhez.

Tavalyi távozását, mint ismeretes, sokkhatásként élte meg a hazai válogatott, hiszen Ioana Crişannal együtt a „halványodó" hazai tornászsport reménységének tartották a 2020-as tokiói olimpiai játékokra gondolva. Örült ugyanakkor a magyarországi szövetségi kapitány, Draskóczy Imre, aki „titkon" már ötkarikás csapatkvalifikációt remélt Cîmpian honosításától.