Lezuhant Bákó megyében egy katonai kiképzőgép

MTI 2018. július 16., 15:28

Lezuhant hétfőn Bákó megyében egy katonai kiképzőgép, az első hírek szerint két pilóta tartózkodott a fedélzeten, mindketten életben maradtak.

Fotó: Wikipédia

A balesetet Mihai Fifor védelmi miniszter is megerősítette. Az IAR 99 Șoim típusú, román gyártmányú, egy hajtóműves katonai kiképzőgép a Bákó megyei Nicolae Bălcescu település mellett zuhant le, egyelőre ismeretlen okokból.

A bukaresti média értesülései szerint a két pilóta katapultált, majd egy tóba estek. A román védelmi minisztérium közölte, hogy a két pilótával kapcsolatba léptek, és megkezdődött a kimentésük.

Legutóbb július 7-én zuhant le a román légierő egy MIG-21 Lancer típusú vadászgépe egy légi parádé alkalmából az ország déli részén fekvő Fetești település mellett. A balesetet a gép pilótája nem élte túl, más személy nem sérült meg.

A román légierőnél továbbra is használatban vannak a MiG-21 Lancer típusú vadászgépek. Románia használt F16-os gépekkel akarja korszerűsíteni a légierejét, ezeknek a gépeknek egy része már a román hadsereghez került, de a MIG-21-esek is használatban vannak még. Az utóbbi két évtizedben a román légierő több mint húsz MiG-21-ese hajtott végre kényszerleszállást, vagy zuhant le.

Az IAR 99 Șoim típusú gépet Craiován gyártották, az első ilyen típusú repülő 1985-ben szállt fel.