Johannis: a Velencei Bizottság jelentése megerősíti az igazságügyi törvények módosításával kapcsolatos aggályokat

Krónika 2018. július 14., 12:54

„Rendkívül aggasztó a román igazságszolgáltatás függetlenségére nézve a Velencei Bizottság előzetes jelentése” – állapította meg Klaus Johannis államfő, aki azt kéri a parlamenttől, hogy legyen tekintettel a megfogalmazott ajánlásokra.

Fotó: Facebook/Klaus Iohannis

Az elnöki hivatal közleménye szerint a Velencei Bizottság pénteken közzétett dokumentumának – ugyanolyan jogi ereje van, mint a formailag októberben elfogadandó végleges jelentésnek – megerősíti a civil társadalom, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM), a bírák és ügyészek, valamint az államfő által megfogalmazott aggályokat, amelyek szerint egyes elfogadott módosítások gyakorlatba ültetése negatív hatással lenne az igazságszolgáltatás függetlenségére.

Johannis hangsúlyozza, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségének és a jogállam megerősítésének érdekében úgy kell alkalmazni a Velencei Bizottság ajánlásait, hogy azok segítsék a korrupcióellenes harc folytatását.

„Klaus Iohannis államfő megismételte, Románia vállalta, hogy tiszteletben tartja az alkotmányos demokrácia európai értékeit, és ezek közé tartozik független és a pártatlan igazságszolgáltatás” – szerepel az elnöki hivatalnak az Agerpres hírügynökség által idézett közleményében. A Velencei Bizottság pénteken tette közzé előzetes jelentését a romániai igazságügyi törvények módosításával kapcsolatban.

A bizottság egyebek mellett azt ajánlja Romániának, hogy gondolja újra a magas rangú ügyészek kinevezésének és visszahívásának folyamatát, beleértve az erre vonatkozó alkotmányos előírásokat is úgy, hogy ebben megmaradjon egyes intézmények, mint a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) és az államelnöki hivatal szerepe, amelyek kiegyensúlyozhatják az igazságügyi miniszter befolyását.