A népviselet ünnepét tartják a Kalotaszegi Magyar Napokon Bánffyhunyadon

Bede Laura 2018. július 13., 18:19

Népművészeti programokkal, koncertekkel várják az érdeklődőket a hétvégén a Kolozs megyei Bánffyhunyadon rendezendő Kalotaszegi Magyar Napokon.

Fotó: Facebook/Kalotaszegi Magyar Napok

A programsorozat szombaton 13 órakor kezdődik hagyományos mesterségek bemutatójával a Barcsay-kertben, valamint íróasszony-találkozóval a Ravasz László-emlékházban, ahol 14 órától a kalotaszegi varrottas világáról beszélgetnek. Utóbbi helyszínen 15 órakor megnyitják Essig Klára festőművész Kalotaszeg színekben című kiállítását.

A késő délutáni programnak a Barcsay-kert ad otthont. A gyerekek bábszínházi előadást tekinthetnek meg, a felnőttek pedig három könyvbemutatón vehetnek részt: Szabó Zsolt Sztánai füzetek sorozat legújabb kötetét, Hover Zsolt Erdélyi trónharc című könyvét, valamint Kovács Kurucz János Szilágysági magyarok című könyvét ismertetik. A továbbiakban bemutatják a Bánffyhunyadi Gyermekklub judo szakkörét, majd 17 órától Kalotaszeg jövőjéről beszélget Szép Gyula, dr. Péntek János, dr. Balogh Balázs, Fülemile Ágnes, Kovács Kurucz János, Boldizsár Zeyk Imre és Buzás Pál.

Az esti koncertsorozatot a magyarbikali gyerekzenekar nyitja, majd Kovács Eszter szólóénekes lép fel, 21 órától pedig Miller Zoltán színész, énekes, az Emberek zenekar frontembere ad koncertet.

Vasárnap népviseleti mustrát tartanak, és a környező települések református egyházi kórusai előadják ünnepi műsorukat. 16 órától a kalotaszegi néptánccsoportok produkcióit tetkinthetik meg az érdeklődők, majd a Fölszállott a páva győztes csapata, a Kalotaszeg legénytársulat lép színpadra. A jó hangulatért felel továbbá a Tokos zenekar, a rendezvényt pedig Piramis-koncert zárja.