Lélekerősítő kiállás Beke és Szőcs mellett: több százan követeltek igazságot a kézdivásárhelyi tüntetésen

Bíró Blanka 2018. július 12., 18:51

Több százan gyűltek össze csütörtökön késő délután Kézdivásárhely főterén, hogy a terrorizmus miatt elítélt Beke István és Szőcs Zoltán bebörtönzése ellen tiltakozzanak. Lelkiekben nagyon sokat jelent ez a tüntetés – nyilatkozta a Krónikának Beke Csilla. 

Fotó: Gecse Noémi

Több százan gyűltek össze csütörtökön késő délután Kézdivásárhely főterén, hogy a terrorizmus miatt elítélt Beke István és Szőcs Zoltán bebörtönzése ellen tiltakozzanak. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom két aktivistája mellett kiállók

székely és magyar zászlókkal vonultak utcára, a tüntetők háromnyelvű (magyarul, románul és angolul is olvasható), Szabadságot a politikai foglyoknak! feliratot tartottak a magasba.

A demonstráción aláírásgyűjtést is tartottak: így tiltakoznak az ártatlan fiatalok elhurcolása, illetve a székelyföldi polgármesterek jogtalan megbüntetése ellen, hangúlyozva, hogy a közelmúltban tapasztalt magyarellenes megnyilvánulások elfogadhatatlanok.

Fotó: Gecse Noémi

A kegyelmet csak akkor tudjuk elfogadni, ha ártatlanságunkat elismerik – tolmácsolta Beke István üzenetét a csütörtöki tüntetésen felesége, Beke Csilla. „Nem kérünk bűnbocsánatot, mert nem követtünk el semmit, hisszük, hogy az igazságnak van létjogosultsága, akkor is, ha egyeseknek jobban fáj, mint a hazugság. Kérem a pártokat, érdekvédelmi szervezeteket, akiknek szavuk van ebben az országban, hogy ne gazságot, hanem igazságot szolgáltassanak, vigyék tovább a mai összefogást, álljanak ki, mert ha nem, Ráduly Róbert szavaival élve „mindannyiunkat elmeszelnek, mint Istit és Zolit«” – idézte férjét Beke Csilla.

„Lelkiekben nagyon sokat jelent ez a tüntetés. A gyakorlati oldalát nézve még egyelőre nem tudom sem lemérni, sem megítélni, hogy ez milyen következményekkel jár.

Én csak azt remélem, hogy ezt az összefogást megpróbálják továbbvinni, és megpróbálnak kiállni minden szinten, ami a törvényeket, a jogalkotást, az igazságszolgáltatást illeti, hogy ilyen többé ne forduljon elő. Mert még mindig igazságot akarunk”

– nyilatkozta lapunknak Beke Csilla, Beke István felesége.

Fotó: Gecse Noémi

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke lapunknak elmondta, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácshoz fordulnak a Beke-ügyben, amint megkapták a jogerős ítélet indoklását. Kifejtette, a testület feladata eljárni olyan ügyekben, amikor a bírák vagy ügyészek visszaéltek a hatalmukkal, rosszindulatúan vagy szakmaiatlanságból téves ítéletet hoznak.

„Az indoklás ismerete hatékonyabb fellépést tesz lehetővé, ám mindenképpen azt várjuk el a testülettől, állapítsa meg, hogy ez egy politikai koncepciós per volt, rendelje el az ítélet megsemmisítését és a perújrafelvételt, szolgáltasson igazságot, találja meg a felelősöket” – mondta a néppárt ügyvezető elnöke a kézdivásárhelyi tüntetésen.

Ugyanakkor az Európai Szabad Szövetséget – amelynek a néppárt is tagja – arra kérik, legyenek szolidárisak, segítsenek a nemzetközi fórumok előtt feltárni a Beke-ügyet, mint annak a kirívó példáját, miként lehet egy nemzeti közösséget megfélemlíteni. Toró T. Tibor rámutatott, nem vagyunk egyedül ebben a helyzetben: Európában jelenleg is koncepciós perek zajlanak, a katalán szabadságharc is ezzel szembesül.

„Bízunk benne: Bukarestből is észreveszik, hogy ez a két elítélt nincs magára hagyva, hogy az egész közösség szolidáris velük. Mindannyian kiállunk Beke István és Szőcs Zoltán mellett, és bízunk benne, hogy eredményük lesz azoknak a demokratikus eszközöknek, amelyek még rendelkezésünkre állnak és amelyeket kihasználhatunk” – fogalmazott a Krónikának Grüman Róbert, az RMDSZ háromszéki ügyvezető elnöke.

Fotó: Pinti Attila

Jogi és politikai téren is folytatni kell a küzdelmet az igazságért – mondta Kézdivásárhelyen Tőkés László. Az EP-képviselő szerint Klaus Johannis államfőnek soron kívüli kegyelemben kell részesítenie a két foglyot: nem azért, mert rászorulnak, hanem mert a kiszabadításukra ez a legrövidebb út. A politikai nyomásgyakorlásra is szükség van, nemzetközi színtéren is – mondta Tőkés László emlékeztetve, hogy az Európai Parlament minden tagját egyenként tájékoztatta az ügyről. Felkérte az RMDSZ-t az út folytatására, mert mint mondta: a szövetségnek vannak eszközei, hogy az európai intézményeknél, Románia kormányánál eljárjon.

Fotó: Pinti Attila

Mint ismeretes, a csütörtöki kézdivásárhelyi tüntetést közösen szervezték az erdélyi magyar pártok, civil szervezetek. Az RMDSZ, a Magyar Polgári Párt (MPP), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) képviselői hétfőn Sepsiszentgyörgyön közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy összefogva mozgósítanak, és abban bíznak, hogy több ezer embert sikerül az ügy mellé állítani. 

{K2}

Szerdán Budapesten is demonstrációt tartottak: a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szerdán a román nagykövetség előtt követelte a terrorizmusért elítélt kézdivásárhelyi fiatalok szabadon bocsátását. 

{K1}

Amint arról beszámoltunk, Beke Istvánt, a HVIM kézdivásárhelyi elnökét és Szőcs Zoltánt, a HVIM erdélyi szervezetének vezetőjét öt-öt éves börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság. Azért állították őket bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből és az előbbi lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.